CIT 2014

Consumentgerichte Innovatieve Totaalrenovatie 2014

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In Nederland staan 1.4 miljoen koop- en huurwoningen met een zeer onzuinig energielabel D. Het merendeel van deze energieonzuinige woningen is in handen van woningcorporaties. In het energieconvenant hebben de overheid en woningcorporaties afspraken gemaakt over het terugdringen van het energieverbruik van deze woningen. In deze verduurzamingafspraak staat dat in 2020 alle huurwoningen een energielabel B of hoger moeten hebben. Een moeilijke opgave waarbij woningcorporaties constant voor de keuze staan om te slopen en nieuw te bouwen of te renoveren.

Doelstelling
NBU heeft samen met Vrins Energieadvies, HW Wonen, de Kraan Installatietechniek, Brabant Installatietechniek en Avans Hogeschool een consumentegerichte en pragmatische experimentele oplossing voor ogen om woningen te verduurzamen zonder te hoeven slopen. Door bundeling van krachten en kennis zal een innovatieve 'opzetbare' buitenschil voor woningen worden ontwikkeld die, met inzet van innovatie installatietechnische oplossingen, de energienota tot nul zal reduceren.

Korte omschrijving
Om dit innovatieve product, maar tevens bijhorend vooruitstrevende proces, te kunnen ontwikkelen zal in samenwerking met HW Wonen uit Oud-Beijerland een proefproject plaatsvinden waarbij 3 woningen op de beoogde experimentele manier gerenoveerd zullen worden. Hierbij speelt ook de bevorderde leefkwaliteit en snelheid van renovatie van maximaal 5 werkdagen per woning, waarbij de bewoner zijn/haar huis niet hoeft te verlaten. De uitdaging ligt hierbij niet alleen in de techniek, maar ook in de manier waarop projecten worden georganiseerd met vanaf begin tot einde betrokkenheid van de bewoners.

Resultaat
Met de ontwikkeling van het experimentele renovatieconcept zal in samenwerking met diverse partijen een duurzamer en tevens betaalbaar product worden ontwikkeld dat individueel maar voornamelijk schaalbaar kan worden toegepast voor vele woningen in Nederland en Europa. De energiedoelstellingen van het innovatiecontract van het TKI Energie worden met deze innovatie makkelijker bereikt en de leefbaarheid van (gerenoveerde) woningen en wijken worden vergroot. 'Renoveren doe je immers voor mensen'.