DEI-EWS

Composteerbare Tarwepulp Disposables

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Single use plastics zijn een van de grootste oorzaken van plasticvervuiling. Na gebruik eindigen veel van deze single use plastics als zwerfafval in de natuur, waar deze plastics door de zeer lange afbraaktijd opeenhopen. Tegelijkertijd worden enorme hoeveelheden fossiele grondstoffen gebruikt en CO2 uitgestoten voor de productie van single use plastics: meer dan 50% van alle plastics die worden geproduceerd zijn voor eenmalig gebruik. Daarom heeft de Europese Commissie de Single Use Plastic Directive (SUPD) aangenomen. De SUPD stelt dat de verkoop van plastic wegwerpartikelen (disposables) per 3 juli 2021 is verboden, met toekomstige maatregelen om verder gebruik van single use plastics te reduceren. Toch zijn er nog veel sectoren, zoals bijvoorbeeld de fastfoodindustrie en de horeca, die gebruik maken van disposables, zoals besteksets, rietjes en roerstaafjes. Bestaande alternatieven voor plastic disposables, zoals papieren en metalen disposables, hebben toch vaak nog niet de gewenste eigenschappen voor grootschalig gebruik. Daarom is het van groot belang dat er een competitief en duurzaam alternatief voor de plastic disposables komt.

Doelstelling
Binnen dit project is het doel het realiseren van een pilotinstallatie om het ECO Wheat-Straws productieproces van tarwepulp disposables in representatieve, sub-industriële omgeving te testen en te ontwikkelen. Het doel is om een installatie te bouwen, waarmee: • Een duurzaam en biodegradeerbaar alternatief op basis van tarwepulp voor plastic disposables kan worden gerealiseerd. • Valorisatie van techniek en kennis leiden tot een marktgericht en breed internationaal inzetbaar product.

Korte omschrijving
Gedurende dit pilotproject zal door ECO Wheat-Straws in samenwerking met CHILL een pilotinstallatie worden gerealiseerd. Met deze pilotinstallatie zal het productieproces worden geoptimaliseerd en enkele efficiëntieslagen worden behaald. Tevens zal worden onderzocht of het gebruik van een biopolymeer in de tarwepulp kan worden gereduceerd en of het proces volledig op basis van biomassa kan worden uitgevoerd.

Resultaat
Dit project zal resulteren in een pilotinstallatie met een verwerkingscapaciteit van 35 ton tarweafval per jaar. Middels deze pilotinstallatie zal zijn onderzocht onder welke parameters gewerkt moet worden om het productieproces van de tarwepulp disposables te optimaliseren. Na positieve afronding van deze pilotinstallatie zal de technologie en kennis die gedurende het project is opgedaan gebruikt worden voor het in 2023 opschalen van de productie in samenwerking met een productiepartner.. De totale CO2-emissiereductie die binnen 5 jaar kan worden bewerkstelligd staat na deze opschaling gelijk aan ±700 ton CO2. Tevens zal dit project leiden tot een toename in werkgelegenheid van 10fte bij EWS en 50-100fte in de keten, bij onder andere productiepartners.