Inroosteren

Complexe brandstoffen voor roosterverbranding

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In Nederland zijn de belangrijkste ' complexe' biobrandstoffen: overloop van GFT- en groencompostering, (gedroogd) bermgras, kippenmest, riet, RDF (met name van papierindustrie). De beste kans voor kostprijsbesparing voor duurzame elektriciteits- en warmteproductie in Nederland is om deze complexe biobrandstoffen te stoken in efficiënte ketels met warmtebenutting.

Doelstelling
Het doel van dit project is het verlagen van de productiekosten van duurzame elektriciteit en warmte door het ontwikkeling van een economisch aantrekkelijke vergassings-/verbrandingstechnologie, die complexe brandstoffen kan verstoken. Deze te ontwikkelen techniek dient complexe brandstoffen te kunnen verstoken met slechts 2 - 3% zuurstof in de rookgassen, een veel kleiner rooster en dito uitbrandkamer.

Resultaat
Het resultaat van dit project is de ontwikkeling van een nieuwe vergassings-/verbrandingstechniek voor complexe brandstoffen, door de combinatie van industrieel en experimenteel onderzoek. De kostprijs voor het produceren van elektriciteit en/of warmte via verbranding in de SDE-categorieën daalt stevig voor de categorieën: • Thermische conversie van vaste biomassa (boven en onder de 10 MWe) • ketel op vaste biomassa (groter en kleiner dan 5 MWth) De brandstofprijs per ton daalt met minimaal 80% van 48 euro per ton, naar onder 10 euro per ton, leidend tot sterke kostprijsreducties voor de geproduceerde elektriciteit en warmte.