CDL

Comfortabel en duurzaam leven

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het samenwerkingsverband 'Het Collectief' heeft zich ten doel gesteld om De Kleine Aarde in Boxtel nieuw leven in te blazen door het ontwikkelen van De Kleine Aarde 2.0. Eén van de ontwikkelingen die gaat plaatsvinden op De Kleine Aarde 2.0 is het bouwen van een zelfvoorzienend appartementencomplex, onder meer op energiegebied, in het ideale geval zelfs autarkisch (geen aansluiting meer nodig op het openbare stroomnet). Het appartementencomplex zal tevens als bezoekerscentrum fungeren met een horecafunctie waar mensen kunnen samen komen om zich te laten inspireren. Daarnaast kunnen bezoekers om en door het gebouw wandelen en gebruik maken van de uitkijktoren. Het ontwikkelen van een appartementencomplex dat een totaalsysteem van maatregelen heeft om zelfvoorzienend te zijn (minimaal gebruik van externe energiebronnen en maximaal gebruik van natuurlijke bronnen), regeneratief is en duurzaam gedrag stimuleert is innovatief in Nederland en een standaard aanpak ontbreekt dan ook.

Doelstelling
Het doel van het project is het uitvoeren van een verkennende studie naar een aantal oplossingen voor problemen die bij het ontwikkelen van een zelfvoorzienend appartementencomplex zullen gaan optreden. Gedurende de verkennende studie wordt het bufferen van lokaal opgewekte energie in een zeezout batterij en PCM buffervaten onderzocht, het integreren van de deze twee buffersystemen met de energievoorziening (zonnepanelen en zonnecollectoren) met als back-up een warmtepomp, basiswarmte systeem, integratie met slimme terugkoppeling en datavoorziening van het gedrag van de individuele huishoudens. Maar ook zal de wet- en regelgeving, met name met betrekking tot de rechten van de bewoners, worden onderzocht. Tot slot moet er worden berekend op welke wijze de energiekosten worden bepaald en doorberekend aan de huishoudens.

Korte omschrijving
De verkennende studie zal vanaf augustus 2018 plaatsvinden. Woonstichting St. Joseph zal samen met de partners FAAM architects, Heijmans en Visietech starten met het uitwerken van het concept. Daarnaast zal Visietech de zeezout batterij en de PCM buffervaten onderzoeken. Woonstichting St. Joseph zal zich met name focussen op het onderzoeken van de wet- en regelgeving en het doorberekenen van de energiekosten aan bewoners. Het doel is om eind 2018/begin 2019 de rapportage af te ronden.

Resultaat
De verkennende studie moet inzicht geven in de integratie van de innovatieve installatietechnieken, de wet- en regelgeving die van toepassing is, het beïnvloeden van het gedrag van de bewoners en de kosten hiervan. De integratie betreft niet alleen het 'samenwerken' van de verschillende installaties en de wijze waarop deze geïntegreerd gaan worden, maar ook de omvang van de zeezout batterij en de PCM buffervaten. Ook zal duidelijk worden welke wet- en regelgeving van toepassing is en de consequenties die hieraan verbonden zijn. Daarnaast wordt er inzicht verkregen in hoe het gedrag van bewoners kan worden gemeten en hoe daar op ingespeeld kan worden. Tot slot, zal duidelijk worden wat de energiekosten per huishouden zijn en hoe dit wordt doorberekend naar de bewoners. Uiteindelijk is het doel om het appartementencomplex te bouwen aan de hand van de uitkomsten van bovenstaande vraagstukken. Maar ook om uiteindelijk een concept te hebben dat in de toekomst kan worden gebruikt voor nieuwbouw appartementencomplexen en appartementencomplexen die worden gerenoveerd.