FXK Qx Coke 2022

CO2-Reductie middels debottlenecking Flexicoker Quench Coke systeem

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Esso Nederland B.V. werkt actief aan meerdere initiatieven om haar CO2-emissies te verlagen. Deze initiatieven zijn in lijn met de doelstellingen uit het Nederlandse klimaatakkoord en de Europese Green Deal ambities. Om deze doelen te behalen is Esso Nederland B.V. actief bezig met het analyseren van haar industrieprocessen, en het opzetten en implementeren van CO2-reducerende initiatieven.

Doelstelling
In dit project wil de aanvrager CO2 reduceren door minder cokes te vergassen en meer cokes te onttrekken uit de Flexicoker. Dit heeft de potentie om te resulteren in een substantiƫle reductie aan directe CO2-emissies. Tijdens het FLEXICOKING-proces ontstaat via vergassing van cokes een laagcalorisch gas dat wordt ingezet voor het leveren van hoge-temperatuur warmte voor meerdere processen op de raffinaderij. Dit laagcalorische gas heeft echter een relatief hoge CO2-intensiteit (0,45 ton CO2/MWh). Het doel van dit project is om het gebruik van het laagcalorische gas te minimaliseren. Door extra cokes te onttrekken uit het proces, zal extra hoogcalorisch gas (aardgas en/of raffinaderij restgassen) worden ingezet om aan dezelfde vraag naar hoge-temperatuur warmte te kunnen blijven voldoen. Omdat aardgas en raffinaderij restgassen een significant lagere CO2-intensiteit hebben (0,2 ton CO2/MWh) resulteert dit in een netto reductie van de CO2-uitstoot. Om extra cokes te kunnen onttrekken, zijn modificaties aan het quench coke systeem noodzakelijk en zal de capaciteit van de transferleidingen moeten worden vergroot.

Korte omschrijving
Om extra cokes te onttrekken uit het Flexicoker proces, dient de capaciteit van een aantal transferleidingen te worden vergroot. Deze transferleidingen zullen worden vervangen danwel worden aangepast. Ook zullen een aantal aanpassingen aan het 'Quench vessel' worden uitgevoerd, zoals het aanpassen van de inlaat, het vergroten van de wearplates en het plaatsen van extra boiler feed water nozzles. In dit Quench vessel worden de cokes afgekoeld voordat de cokes worden opgeslagen in een silo.

Resultaat
Met het voorgesteld project kan vanaf 2025 een jaarlijkse CO2-reductie van 36.200 ton CO2 per jaar worden gerealiseerd. De oplevering van het project is gepland voor mei 2024, waardoor dus ook in dat jaar al een CO2-besparing van ongeveer 21.000 ton CO2 te verwachten is.