tomAIto

CO2-reductie in de glastuinbouw door intelligente algoritmen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De glastuinbouwsector wil haar CO2-uitstoot op grote schaal reduceren. Momenteel wordt het binnenklimaat van de kas gereguleerd door glastuinders met behulp van climate control computers, grotendeels op basis van intuïtie en observatie van het gewas. Ondanks de uitgebreide expertise en kennis van de tuinders, leidt dit tot suboptimale operatie, zeker op het gebied van het energieverbruik. Eén van de strategieën om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van kassen terug te brengen, is het slim afregelen van het binnenklimaat van de kas met Artificial Intelligence (AI).

Doelstelling
Optimal Labs B.V. (Optimal), Duijvestijn Tomaten B.V. (Duijvestijn) en Ridder Growing Solutions (Ridder) willen in dit pilotproject intelligente data-gedreven algoritmen ontwikkelen en testen voor het regulieren van het binnenklimaat in de kas. Hiermee wil het consortium het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 25% verminderen terwijl de optimale groeicondities worden gerespecteerd. De innovatieve AI-aanpak combineert historische data uit de kas met de waardevolle (vaak impliciet aanwezige) kennis van telers, en stelt de sector in staat om over te stappen van reactieve naar proactieve controle van het kasklimaat.

Korte omschrijving
Een eerste proof-of-concept test in 2018 was succesvol: met een set aan historische data en bestaande algoritmes bleek het tomAIto prototype in staat het kasklimaat aan te sturen. In dit pilotproject ontwikkelt Optimal o.b.v. een veel uitgebreidere dataset data-gebaseerde algoritmen, waarna deze worden geïntegreerd met de bestaande kasklimaatcomputer van Ridder. Er worden live tests uitgevoerd in een tomatenkas van Duijvestijn om het tomAIto systeem te testen op functionaliteit en resultaten.

Resultaat
tomAIto levert schaalbare, gestandaardiseerde software voor optimale klimaatbeheersing in de glastuinbouw. Bij een gemiddelde hightech kas met een totale CO2-uitstoot van 425 ton CO2/Ha/jaar maakt het tomAIto systeem een besparing mogelijk van 106 ton CO2/Ha/jaar. Na afloop van het project is de software klaar voor marktintroductie. Dit maakt een wereldwijde uitrol mogelijk in zowel nieuwe als bestaande kassen en biedt de volgende voordelen op het gebied van CO2-reductie: • Verminderde CO2-uitstoot door energiebesparing. • Verminderde CO2-uitstoot door overbodig ventileren. • Grotere markt voor de utilisatie van CO2 uit de industrie.