COG2PNL

Clean Offshore Gas-to-Power in The Netherlands

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het beoogde COG2PNL concept draagt bij aan de doelstellingen van het CCUS-programma in Topsector Energiestudies door te richten op een Nederland demonstratieproject binnen 3 jaar (2021), waarin grootschalig CO2 wordt afgevangen en permanent opgeslagen in hetzelfde gasveld.

Doelstelling
In dit project beoogt Circular Energy in samenwerking met Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen de laatste technische en maatschappelijke aspecten van een offshore gas-to-power productiefaciliteit op haalbaarheid te evalueren, met daarin een focus op 90-95% CO2-afvang en permanente opslag.

Korte omschrijving
In een periode van een jaar is meer onderzoek vereist m.b.t.: - Inzicht in de kosten, risico's en knelpunten op het gebied van maatschappelijk draagvlak en juridische aspecten. - Het opslaan van CO2 in hetzelfde gasveld met een nieuw controlled propagation principe, waarbij de kans op vermenging van CO2 en aardgas wordt voorkomen.

Resultaat
Het platform zal worden ingezet om op de Noordzee aardgas te winnen, dit gas om te zetten in emissievrije elektriciteit (G2P met CCS) en vervolgens te transporteren met gebruikmaking van bestaande offshore wind infrastructuur.