CEP demo

Clean Event Power demonstratie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland is een festival-land. Met meer dan 800 muziek/dance/trance festivals, evenementen zoals concoursen en grootse kermissen bruist Nederland van evenementen. ID&T is binnen de muziekbranche een toonaangevende festivalorganisatie met grote festivals zoals Mysteryland, Q-dance, Amsterdam Open Air en Tomorrowland (België). Traditioneel worden deze festivals, evenementen en kermissen met diesel-aggregaten van stroom voorzien. Op grote festivals zoals Mysteryland verbruikt men per evenement 50.000 tot meer dan 150.000 liter diesel. Dit betekent een enorme CO2 uitstoot over de hoofden van de bezoekers. De maatschappelijke druk dit te verduurzamen neemt toe. Een diesel-aggregaat is een 'domme', inefficiënte (veel energieverlies) en steeds duurder worden krachtbron. Er zijn juist slimme en efficiëntere alternatieven met geavanceerde energiemanagement-informatiesystemen. Hieruit kan elke festivalorganisatie economisch voordeel behalen door nieuwe (modulaire) slimme systemen toe te passen en hiermee het energieverbruik te optimaliseren. Maar onbekend maakt onbemind.

Doelstelling
Doel van dit project is dat ID&T en partners aan de markt demonstreren dat een tijdelijke modulaire aansluiting op het 10 kV vaste net Mysteryland succesvol van duurzame energie kan voorzien, financieel haalbaar is en flexibel toepasbaar op vele andere terreinen. Hiertoe demonstreren beide partners de technische uitwerking, het dienstverlening concept en de milieu- en economische voordelen en haalbaarheid bij andere terreinen. In 2017 heeft Ecovolt een subsidie aangevraagd op basis van het programma Urban Energy. Door de toekenning heeft Ecovolt een innovatieve tijdelijke, mobiele 10 kV system opzet kunnen ontwikkelen, testen en valideren. Het succes van dit traject en de geleerde lessen zijn getoond aan ID&T. ID&T is overtuigd dat zij met deze systemen wel haar milieu- en economische doelen kan behalen. Deze innovaties wil ID&T met partners demonstreren op Mysteryland.

Korte omschrijving
ID&T, Ecovolt, S-tec en ThePowerShop ontwerpen een deels ondergrondse en bovengrondse 10 kV moduliare infrastructuur met tijdelijke mobiele transformatoren: Clean Event Power Units (CEP's). Vanuit deze CEP's wordt met laagspanning de verschillende powerzones gevoed. Hiermee kan Mysteryland nagenoeg geheel van energie worden voorzien. Daarnaast leveren de CEP's geavanceerde data over onder meer energiegebruik, vermogenskarakteristiek en het voltage. Deze nieuwe energiemanagement-informatie stelt Mysteryland voor het eerst in staat hun energie adequaat te monitoren, veilig en betrouwbaar te houden en te optimaliseren. Dit is een voorbeeld voor de sector.

Resultaat
Alle vier de partners willen aantonen dat juist de grote festivals diesel aggregaten kunnen vervangen door innovatieve en efficiënte modulaire tijdelijke 10 kV systemen. Dit te demonstreren systeem op Mysteryland toont aan dat dit met relatief zeer beperkte investeringen en een flexibele tijdelijke modulaire infrastructuur mogelijk is. De partners tonen aan dat dit financieel haalbaar is, economisch voordelig, duurzaam en als product en dienst toepasbaar voor allerlei tijdelijk grote evenementen en kermissen van 'greenfields' tot binnensteden. In de demonstratiefase kan een besparing van 0,16 PJ optreden en een reductie van ruim 260.000 kg CO2.