Circular Roofing

Circular Roofing

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De missie van Bitufa Waterproofing (hierna: Bitufa) is om disruptieve innovaties te doen op het gebied van hergebruik van afval en circulariteit van haar producten en productconcepten in een conservatieve eindmarkt, namelijk de bouwmarkt. Hiertoe heeft Bitufa de afgelopen jaren een volledig circulaire loodvervanger ontwikkeld op basis van een zelf ontwikkelde compound, voortkomend uit de onbenutte afvalstroom Polyvinylbutyral (hierna: PVB). Het PVB is afkomstig van het folie uit gerecycled veiligheidsglas. Hoewel het gerecyclede glas zeer gretig aftrek vindt, zijn er voor PVB recyclaat (hierna: PVB-r) nauwelijks nieuwe toepassingen. Zodoende wordt deze kunststof als afvalstof beschouwd en overwegend verbrand of in de grond begraven. Omdat PVB-r uitstekende mechanische eigenschappen bevat voor bouwtoepassingen en het goed recyclebaar is, beoogt Bitufa om de kennis opgedaan bij haar circulaire loodvervanger te vertalen en toe te passen op dakbedekking, dat nu geproduceerd wordt met natuurlijke grondstoffen als bitumen en rubber. Circular Roofing kan daarom mogelijk een concrete nieuwe toepassing bieden voor de afvalstof PVB.

Doelstelling
Het doel van dit project is om een technisch nieuwe dakbedekking te ontwikkelen op basis van PVB-r voor platte of licht hellende daken. PVB-r is een kunststof afvalstroom afkomstig van de recycling van veiligheidsglas, waarvoor op dit moment weinig toepassingen zijn. Het gevolg hiervan is dat PVB-r hoofdzakelijk verbrand of begraven wordt. Met name het verbranden van PVB-r levert een aanzienlijke CO2 uitstoot op. Dit project sluit uitstekend aan bij de doelstellingen van de DEI+ regeling onder het thema “Circulaire Economie”. Binnen dit thema worden ontwikkelingen gevraagd op het gebied van recycling van afval. Daarnaast ligt binnen dit thema ook de focus op hergebruik van afval, waarmee elke handeling bedoeld wordt waarbij producten of componenten die geen afvalstoffen zijn, opnieuw worden gebruikt voor hetzelfde doel als dat waarvoor zij waren bedoeld. Alhoewel het geen directe factor is die bijdraagt aan de CO2-reductie binnen dit DEI+-project, is Bitufa voornemens om van Circular Roofing een product te maken dat na einde levensduur direct weer opgenomen kan worden in het productieproces.

Korte omschrijving
De activiteiten binnen dit project worden door Bitufa volledig in eigen beheer uitgevoerd en zijn in te delen in vier werkpakketten. 1. Ontwikkelen compound receptuur 2. Ontwikkelen bevestigingsmethodiek 3. Ontwikkelen productieproces 4. Onderzoek milieuprestaties Allereerst is het belangrijk dat een receptuur ontwikkeld wordt op basis waarvan PVB-r samengevoegd kan worden met de benodigde additieven, zodat de juiste mechanische eigenschappen voor dakbedekking verkregen kunnen worden. Ten tweede wordt onderzoek verricht naar een methodiek waarmee de dakbedekking duurzaam op daken bevestigd kan worden. Ten derde is het van belang dat de dakbedekking te produceren is. Een werkend prototype op lab schaal verkrijgen is de eerste uitdaging, maar als deze niet op de productielijn geproduceerd kan worden is het project alsnog niet geslaagd. Daarnaast zal aandacht continu uit blijven gaan naar de milieuprestatie van de prototypes. Het uitvoeren van deze activiteiten is geen sequentieel proces en het is mogelijk dat onverwachte uitkomsten binnen een werkpakket een impact hebben op de uitvoering van een ander werkpakket. Iedere stap binnen het ontwikkelproces is continu onderhevig aan

Resultaat
Dit project biedt een oplossing voor het reduceren van de berg PVB afval die jaarlijks opgebouwd wordt als gevolg van de recycling van veiligheidsglas. Middels de ontwikkeling van een technisch nieuwe dakbedekking wordt over een periode van vijf jaar verwacht CO2 uitstoot te reduceren met 27 miljoen kilogram. In vergelijking met het meest milieuvriendelijke alternatief POCB (een combinatie van kunststof en bitumen) betekent dit een uitstootreductie van 5.41 kg CO2 equivalenten per aangelegde vierkante meter dakbedekking. Hierbij zijn de voordelen afkomstig uit het circulaire karakter van deze nieuwe dakbedekking nog buiten beschouwing gelaten. Als gevolg van de manier waarop Bitufa het product beoogt te ontwikkelen zal het na einde levensduur weer direct als grondstof worden opgenomen in de productie van nieuwe dakbedekking. Hiermee komt Bitufa tegemoet aan de overheidseis om het gebruik van grondstoffen in 2030 met 50% te verminderen en tegen 2050 een volledig circulaire bouweconomie te bewerkstelligen.