Circulaire Stoom

Circulaire Stoom

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Nederlandse energie-intensieve industrie is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het energiegebruik en de emissie van broeikasgassen in Nederland. De Maasvlakte fabriek van LyondellBasell (LYB) heeft veel stoom nodig om te kunnen opereren en moet die nu inkopen bij een partij die steenkool gebruikt voor de opwekking van deze stoom. LyondellBasell beoogt een milieuvriendelijker alternatief voor deze energievoorziening en heeft hiervoor een innovatieve technologie ontwikkeld.

Doelstelling
Het doel van het project is het demonstreren van een door LyondellBasell zelfontwikkelde innovatieve boilertechnologie met mogelijkheid tot energieterugwinning voor de verwerking van caustic waste water (CWW). Teruggewonnen energie wordt gebruikt om hoogwaardige stoom op te wekken die direct ingezet kan worden in het productieproces, waardoor de noodzaak tot inkoop van stoom vervalt.

Korte omschrijving
Activiteiten omvatten het bouwen en testen van de boilerinstallatie inclusief alle voorbereidende werkzaamheden. LyondellBasell wordt hierin ondersteund door verschillende uitbestedingsrelaties.

Resultaat
LYB ziet op haar plant op de Maasvlakte middels de investering in het Circulaire Stoom project kans om jaarlijks netto 1 PJ aan energiebesparing te realiseren. Dit vertaalt zich naar maar liefst 11% van de energiebesparingsdoelstelling voor de Nederlandse energie-intensieve industrie. Tevens wordt ruim 147 kton CO2 uitstoot bespaard. De aard van de technologie laat het daarnaast toe om ook andere (petro)chemische fabrieken in Nederland en daarbuiten in de toekomst van een vergelijkbare installaties te voorzien.