Circulaire NACG

Circulaire niet-asbesthoudende cementgebonden golfplaten

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Sinds begin jaren '90 zijn bedrijven verplicht om niet-asbesthoudende (asbestvrije) materialen te gebruiken in de bouw. In nieuwe gebouwen wordt dus gebruik gemaakt van asbestvrije materialen. Echter, omdat momenteel ook veel oudere gebouwen nog worden ontmanteld, komen er bij de sloop van gebouwen momenteel zowel asbesthoudende als niet-asbesthoudende (asbestvrije) materiaalstromen vrij. Er kan geen onderscheid worden gemaakt tussen deze materiaalstromen op basis van hoe ze eruit zien, wat er toe leidt dat deze materiaalstromen vaak gezamenlijk worden gestort. De productie van cement gaat gepaard met zeer hoge CO2-emissies. Omdat golfplaten voor wel 60-70% gemaakt zijn uit cement, zou de duurzaamheid en circulariteit in de bouw significant toenemen door een veilige recyclingmethode te ontwikkelen voor asbestvrije golfplaten. Circulair Mineraal heeft een verwerkingsmethode ontwikkeld die het mogelijk maakt om betonpuin af te breken tot de verschillende grondstoffen, die direct inzetbaar zijn voor productie van nieuwe beton. Verwacht wordt dat deze techniek, met enkele aanpassingen, ook gebruikt kan worden om asbestvrije golfplaten te verwerken.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is het aantonen van de technische en economische haalbaarheid van de verwerking van asbestvrije golfplaten middels de Circulair Mineraal methode, ter voorbereiding op de verbouwing van de bestaande pilotinstallatie voor de verwerking van een nieuwe materialenbron, asbestvrije golfplaten. In dit haalbaarheidsproject zullen verschillende technische en economische haalbaarheidsvragen te beantwoorden door middel van bureau-onderzoek, marktonderzoek en risicoanalyses, wat als onderbouwing voor de besluitvorming voor een vervolgtraject zal dienen.

Korte omschrijving
Binnen dit project zal Circulair Mineraal samenwerken met OOM milieumanagement om de technische en economische haalbaarheidsvragen omtrent recycling van asbestvrije golfplaten te onderzoeken. Tevens zullen kansen en risico's omtrent de inzameling, distributie en verwerking worden onderzocht, alvorens alles zal worden uitgewerkt in een eindrapportage op basis waarvan een go/no-go beslissing zal plaatsvinden voor het pilotproject.

Resultaat
Het uiteindelijke resultaat van deze haalbaarheidsstudie is een goed onderbouwde technische en economische basis voor het maken van een beslissing om een vervolgtraject te starten voor de verdere ontwikkeling van de Circulair Mineraal verwerkingswijze van asbestvrije golfplaten. De kosten en baten, marktpotentie en risico's en slaagkans van een pilotproject zullen in kaart zijn gebracht en zullen leiden tot een duidelijk plan van de benodigde stappen die moeten worden ondernomen alvorens een bestaande pilotopstelling kan worden aangepast om asbestvrije golfplaten te verwerken. De gerealiseerde pilotinstallatie zal naar verwachting een verwerkingscapaciteit hebben van 10.000 ton asbestvrije golfplaten per jaar, waarmee een CO2-emissiereductie van 2.000 ton CO2 per jaar zal kunnen worden behaald.