Roov

Circulaire dakbedekking om alle platte daken van de wereld te vervangen door afval.

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Leadax wil de bouwindustrie innoveren door circulaire (eind-)producten te ontwikkelen en te produceren op basis van de onbenutte afvalstroom Polyvinylbutyral (PVB). Vanuit deze visie is Leadax in 2019 gestart met het ontwikkelen van een technisch nieuwe dakbedekking voor platte daken op basis van PVB recyclaat (hierna: PVB-r), waarbij de dakbedekking aan het einde van gebruik weer opnieuw recyclebaar moet zijn. Dit is een succesvol traject geweest waarvoor ook een DEI+ subsidie is verkregen. De receptuur is klaar en er is een concept productietechniek ontwikkeld. Hierbij is de mate van schaalbaarheid en de mate van impact afhankelijk van twee zaken: 1. Analyse en schoningsmethodiek van de verschillende vaak gemengde PVB afvalstromen om daarmee de constantheid van het afval en de werking in de productieomgeving te borgen. Hierna kan de totale PVB-afvalstroom gebruikt worden in plaats van de veel kleinere en duurdere monostromen om wereldwijd schaalbaar te worden en wereldwijde impact op CO2 reductie te maken. 2. Huidige pilot productie opschalen van 1m2/minuut naar een volwaardige productie capaciteit en snelheid van 7 - 10m2/minuut.

Doelstelling
In dit demonstratieproject zal Leadax de twee bovenstaande zaken uitwerken en demonstreren. Het doel van het project is om een innovatieve voorschoningsstap te integreren in een grootschalige productielijn voor circulaire dakbedekking. Hierdoor maakt Leadax het mogelijk om een substantieel groter deel van de PVB-afvalberg een nieuwe, waardevolle en duurzame toepassing te geven. Deze voorverwerking stap (schoning en copounderen) gecombineerd met een nieuwe innovatieve productielijn zullen het mogelijk maken om op een grote schaal circulaire dakbedekking te produceren. Door dit project succesvol af te ronden zet Leadax een flinke stap om haar ambitieuze duurzame doelstellingen te behalen. Daarmee haakt zij aan op- en draagt zij bij aan de doelstellingen die de Nederlandse overheid heeft gesteld rondom circulariteit en CO2 reductie.

Korte omschrijving
De activiteiten van dit project worden volledig in eigen beheer uitgevoerd en zijn onder te verdelen in 3 werkpakketten: 1. Aanbesteding en projectmanagement. 2. Installatie en inbedrijfstelling. 3. Demonstratie. Tijdens dit project zal Leadax de volgende veranderingen doorvoeren in haar productieproces: 1. Een installatie voor het schoonmaken (verwijderen van plakkende glasresten en andere vervuiling zoals metalen, rubber etc.) van PVB flakes en het verwerken hiervan tot PVB korrels (compounderen). 2. Een installatie voor dosering en compoundering ten behoeve van het toevoegen van product kenmerkende eigenschappen (bijvoorbeeld UV-en brandbestendigheid). 3. Een productielijn met een volwaardige capaciteit

Resultaat
Dit project biedt een oplossing voor het reduceren van de onbenutte afvalberg PVB die jaarlijks opgebouwd wordt als gevolg van de recycling van veiligheidsglas. Het resultaat is een volledig operationele demonstratiefabriek die als blauwdruk kan dienen voor de rest van Europa. Door het realiseren van een grootschalige productielijn met een voor-schoningslijn wordt verwacht dat Leadax over een periode van 5 jaar meer dan 78 kton CO2 eq. zal besparen. In vergelijking met het meest milieuvriendelijke alternatief (POCB) betekent dit een uitstootreductie van 5.41 kg CO2 eq. per aangelegde m2 dakbedekking. Hiermee wordt het voor het eerst mogelijk om een bredere input aan PVB te verwerken tot circulaire dakbedekking met een uitermate positieve CO2-footprint.