Circ3D

Circulaire 3D prints

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Kunststoffen worden vanwege hun veelzijdige eigenschappen (sterkte, flexibiliteit en barrière functie) veelvuldig toegepast in onze maatschappij. In 2019 werd in totaal 368 miljoen ton aan kunststoffen geproduceerd uit fossiele bron. Groot nadeel van de grootschalige toepassing van kunststoffen is de verspreiding van plastic zwerfvuil, microplastics maar ook de CO2 emissie bij productie en afvalverwerking. Om de milieu-impact van kunststof te verminderen, wil Nederland toe naar een circulaire economie waarbinnen end-of-life kunststof volledig hergebruikt wordt. Zo is er minder primair kunststof (uit fossiele oliën) nodig, wordt de hoeveelheid afval verminderd en neemt ook de uitstoot van CO2 af. Kunststof wordt veelvuldig verwerkt in filament (inkt) voor 3D printers. 3D printers extruderen laag voor laag gesmolten filament dat bestaat uit thermoplastisch kunststof (PLA, PP, ABS, PET-G, e.a.) mogelijk versterkt met vezels. De praktijk leert dat mislukte en afgeschreven 3D prints en waste filament momenteel niet gerecycled worden, maar aangemerkt als restafval. De prints worden daarom verbrand waardoor veel waardevol kunststof verloren gaat.

Doelstelling
Het doel van dit project is het onderzoeken van de technische en economische haalbaarheid van de ontwikkeling van een innovatief proces om 3D prints circulair te maken. Reflow wil end-of-life 3D prints gaan inzamelen en recyclen tot nieuw print filament. Bij een positieve inschatting van de haalbaarheid zal Reflow een pilotproject uitvoeren, gericht op het opzetten van een proces om 3D prints te verwerken tot nieuw, hoogwaardig filament.

Korte omschrijving
Projectactiviteiten richten zich op het beantwoorden van de opgestelde haalbaarheidsvragen. De activiteiten bestaan onder meer uit deskresearch, navraag bij potentiële afnemers, interviews met eindgebruikers en mogelijke partners, gesprekken met marktpartijen, klantonderzoek, modelleren en ontwerpen.

Resultaat
Het beoogde resultaat van deze studie is een rapportage waarin de technische en economische haalbaarheidsvragen worden beantwoord. Hieruit volgt een weloverwogen go/no go beslissing voor het starten van een vervolg project. De rapportage moet daarnaast inzicht bieden in de vervolgstappen die nodig zijn om het concept in de markt te zetten.