CirBet

Circulair beton: niet langer een toekomstdroom

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld. Het wordt onder andere toegepast voor de bouw van huizen, kantoorpanden en scholen. In Nederland wordt elk jaar zo'n 13 miljoen m3 beton geproduceerd (ofwel 31,2 miljoen ton). Er kleeft echter een groot nadeel aan het gebruik van beton: de productie van beton is zeer milieuvervuilend. Circa 8% van de globale CO2-emissie wordt veroorzaakt door de productie van beton, veel meer dan wegtransport en de luchtvaart. Er geldt dan ook een sterke roep om circulaire alternatieve voor dit veelzijdige bouwmateriaal. Circulair Mineraal, een onderneming die is opgericht met behulp van een 6-tal sloop- en recycling ondernemingen, kent als doel een oplossing te bieden voor deze problematiek. Met deze oplossingen denken Circulair Mineraal en haar aandeelhouders een belangrijke voorsprong te kunnen nemen op de rest van de markt.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is het realiseren van een demo-installatie met een capaciteit van 50 ton/uur, waarmee betonafval omgezet kan worden naar grondstoffen voor nieuw beton. Circulair Mineraal wil met dit project haar technologie op industriƫle en commerciƫle schaal aan Nederlandse (sloop)afvalverwerkingsbedrijven en betonproducenten demonstreren. Door het produceren van de CM-vulstof kan tot 20% van het cement uit beton vervangen worden voor gerecycled materiaal. Dit heeft een significante reductie van de CO2 emissies uit de productie van beton ten gevolge.

Korte omschrijving
Binnen onderhavig project worden de noodzakelijke investeringen gedaan om de gedefinieerde doelstelling te behalen: het realiseren van de 50ton/uur installatie voor de verwerking van betonpuin. De activiteiten bestaan, naast de aanschaf van de benodigde apparatuur, uit de benodigde detailengineering en commissioning van deze installatie. Circulair Mineraal wordt bij de uitvoer van deze activiteiten ondersteund door haar aandeelhouders, welke hun middelen en personeel ter beschikking stellen.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een werkende demo-installatie voor de upcycling van betonafval tot cementvulstof. Deze vulstof is in staat een deel van het nieuwe cement te vervangen bij de productie van de beton. De demo-installatie kent een capaciteit van 50 ton/uur, waardoor er een voor de onderneming rendabele businesscase ontstaat. Men zet in op het behalen van een marktaandeel in Nederland van 2,7% en een groei van 10 FTE na het project. Binnen 5 jaar zullen nog 4 additionele installaties met een capaciteit van 50 ton/uur worden gerealiseerd. In 5 jaar tijd wordt verwacht dat deze installaties gezamenlijk circa 1,2 Mton betonafval kunnen omzetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuw beton, en daarmee de CO2-uitstoot te relateren aan de betonproductie met 83.828 ton verminderen.