Circle

Circle

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De kledingindustrie is een miljardenindustrie die naar verwachting sterk zal blijven groeien in de komende jaren. Tegelijkertijd is deze industrie, op de olie-industrie na, de meest vervuilende en is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Gemiddeld gooit een Nederlander jaarlijks 14 kg kleding weg, genoeg om landelijk 10.000 vrachtwagens mee te vullen. Het Leger des Heils zamelt deze kleding deels in (26 miljoen kg in 2019), met als doel dit te sorteren en te herverdelen. Inzamelaars in Nederland hebben niet de capaciteit om al het aanbod te sorteren, waardoor het grootste deel in bulk verkocht wordt en naar het buitenland gaat. Ook wordt de kwaliteit van kleding steeds lager, waardoor een steeds kleiner deel van de ingezamelde kleding geschikt is om hergebruikt te worden.

Doelstelling
Om hiervoor een oplossing te bieden, beoogt Capgemini een geautomatiseerd scansysteem te ontwikkelen, om zo de sorteercapaciteit substantieel te verhogen. Hierdoor hoeft kleding niet onnodig weggegooid te worden, simpelweg omdat de capaciteit er niet is om deze te sorteren. Als gevolg kan de gemiddelde levensduur van kleding aanzienlijk verlengd worden en zal er minder kleding onnodig worden weggegooid. Aangezien elke kilo kleding die wordt hergebruikt zorgt voor een besparing van 3,4 kilo CO2, zijn de potentiƫle besparingen van een dergelijk systeem enorm.

Korte omschrijving
Binnen het pilotproject zal een scansysteem ontwikkeld en getest worden, welke kleding kan herkennen en sorteren. Dit zal gebeuren op basis van het type, seizoen, kwaliteit, staat, etc. en hier vervolgens een prijsadvies voor verstrekken. Het testen van dit systeem gebeurt in samenwerking met ReShare, onderdeel van het Leger des Heils. Zij zullen de tests faciliteren, eerst in een van hun winkels en daarna in het sorteercentrum.