CETO

CETO haalbaarheidsstudie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Europese Green Deal bevestigt de ambitie van de Europese Commissie om van Europa tegen 2050 het eerste klimaat-neutrale continent te maken. Het doel is om met een moderne, hulpbronefficiënte en concurrerende economie een netto-uitstoot van nul te bereiken. De tussentijdse doelstelling is om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Hiervoor moet Europa zijn energiesysteem transformeren en het gebruik van waterstof is van essentieel belang om koolstofneutraliteit in 2050 te bereiken. Waterstof kan worden gebruikt als grondstof, als brandstof, als energiedrager en -opslag, en heeft vele toepassingen in de industrie, transport-, energie en bouwsector. Het grote voordeel is dat het bij gebruik geen CO2 uitstoot en bijna geen luchtvervuiling veroorzaakt. Waterstof biedt dus een oplossing voor het koolstofvrij maken en elektrificeren van industriële processen en economische sectoren waar vermindering van de CO2-uitstoot zowel dringend als moeilijk te realiseren is. Ook het Nederlands kabinet omarmt deze ambities en heeft deze vastgelegd in de Kabinetsvisie waterstof (maart 2020).

Doelstelling
Het beoogde pilotproject CETO, onderdeel van de lange termijn doelen van NOGAT, sluit aan bij de ambities van Nederland en de EU. 1: De NOGAT-pijpleiding heeft de potentie om opgewekte windenergie van toekomstige (grootschalige) windmolenparken in de Noordzee om te zetten in groene waterstof i.p.v. direct aan land te brengen. Deze groene waterstof kan vervolgens via bestaande pijpleidingen onshore gebracht worden. Eenmaal aan land sluit het aan bij de landelijke waterstofbackbone en draagt het bij aan het oplossen van netbalanceringsproblemen in het hoogspanningsnet (creëren flexibiliteit energiesysteem en systeemintegratie). 2: Verduurzaming van deze voorzieningen d.m.v. een 15 – 30 MW windmolenpark naast F3-FB om zo het platvorm volledig te elektrificeren. Het opgewekte vermogen wordt bovendien ingezet t.b.v. een 10 MW elektrolyser voor de productie van groene waterstof met opslagbuffer (elektrificatie en kostenefficiëntie). Doel van dit project is de haalbaarheid van CETO als pilotproject te onderzoeken en een gefundeerde investeringsbeslissing te kunnen nemen. Het sluit aan bij programmalijn 3 (maximale elektrificatie en radicaal vernieuwde processen).

Korte omschrijving
De door NOGAT uitgevoerde activiteiten binnen de haalbaarheidsstudie zijn opgedeeld in een zestal separate werkpakketten, elk verantwoordelijk voor een duidelijk gedefinieerd deel van het project: 1. Windmolenpark en elektrificatie; 2. Systeemintegratie in de bestaande infrastructuur; 3. Waterstofsystemen; 4. Vergunningen; 5. Toekomstige scale-up potentie; 6. Eindevaluatie. In deze werkpakketten komen de volgende punten aan bod: - Selecteren van leveranciers en/of projectpartners voor het ontwikkelen en bouwen van CETO; - Samen met deze partijen in kaart brengen en optimaliseren van het systeem en benodigde technologie; - Front End Engineering & Design (FEED) opstellen van het windmolenpark, elektriciteitsinstallaties, elektrolysers, platformintegratie, hulpsystemen en regelsystemen; - Studie naar het vergunningenkader en de te verwachten knelpunten in de vergunningen voor de installaties; - Studie naar de mogelijkheden voor verdere opschaling van offshore waterstofproductie en -distributie via de NOGAT-pijpleiding.

Resultaat
Het resultaat is een eindrapportage op basis waarvan NOGAT een gefundeerde investeringsbeslissing(FID) kan nemen t.a.v. de uitvoering van het CETO-project. De concrete resultaten betreffen: 1. Fase 1 (basisontwerp) van de FEED voor elektrificatie van het F3-FB platform o.b.v. windenergie, waterstofproductie, -opslag en -transport via bestaande pijpinfrastructuur (technische haalbaarheid) en de daarbij behorende verder verfijnde Businesscase (commerciële haalbaarheid); 2. Inzicht in benodigde vergunningen en juridische eisen/voorwaarden die daaruit voortvloeien. Als NOGAT erin slaagt om de CETO doelstellingen te realiseren, dan heeft de daarin ontwikkelde technologie een hoog herhaalpotentieel. In 2018 waren er 184 actieve olie- en gasproductieplatforms in de Noordzee1. Wereldwijd is het aantal actieve platforms een veelvoud daarvan. Het voorzien van hernieuwbare elektriciteit, waterstofproductie, -opslag en -transport zijn individueel bewezen, betrouwbare oplossingen die in hoge mate bijdragen aan de vermindering van de broeikasgasemissies. Derhalve wordt met het CETO project beoogt zowel deze oplossingen als een groen energiesysteem te realiseren in de olie- en gasindustrie.