Cacd

Catalyst-assisted chemical delamination

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door de grote inzetbaarheid van plastics kent de plasticmarkt al jaren een groeiende vraag. Losstaand van alle voordelen van deze plastics, zorgt de toenemende productie ervan voor een significante belasting op het milieu. In 2017 bedroeg de totale plasticproductie meer dan 350 miljoen ton. Een significant deel van de huidige verpakkingsmaterialen bestaan uit meerdere lagen van materialen, variërende tussen verscheidene polycondensaten, metalen als aluminium en organische componenten. De combinatie van verschillende materialen verbeteren de eigenschappen van het product, passend bij de specifieke toepassing. Maar, de complexe compositie van deze meerlaagse verpakkingsmaterialen bemoeilijkt het verwerkingsproces zodra het materiaal in het afvalcircuit terechtkomen. Ook Ioniqa, met haar innovatie depolymerisatie proces kan nog niet goed met deze complexe stromen omgaan. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is gelegen in de chemische delaminatie als voorbewerkingsstap. Bestande procedures zijn echter slechts beperkt inzetbaar, niet specifiek genoeg of vernietigen een groot deel van de waarde doordat een deel van het afval onbruikbaar wordt voor recycling.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is het onderzoeken van de technische en economische haalbaarheid van een (pilot)installatie voor de verwerking van complexe samengestelde kunststofafvalstomen. Op basis van dit onderzoek kan Ioniqa vervolgens een onderbouwde beslissing nemen over het inzetten van een verder R&D traject waarbij een daarbij passend pilot gerealiseerd zal kunnen worden. Dit wordt bewerkstelligd door het beantwoorden van technische en economische haalbaarheidsvragen met betrekking tot de chemische delaminatie technologie. Uiteindelijk hoopt Ioniqa middels de binnen dit project onderzochte technologie te kunnen voor het uitbreiden van haar marktaandeel binnen de plasticrecycling markt te kunnen uitbreiden en nieuwe bronnen voor feedstock te kunnen aanboren.

Korte omschrijving
Als eerste zal er op laboratorium niveau onderzoek worden gedaan naar de verschillende beschikbare technologieën en processtappen. Hierin is een belangrijke focus het zo breed mogelijk ontwerpen van het proces, zodat het toelaat meerdere verschillende soorten producten en polymeren te kunnen verwerken. Hierna zal er worden getoetst wat de meest optimale sequentie is van afzonderlijk geteste stappen. Dit zal zowel worden gedaan in het laboratorium als in een demonstrator als proof-of-concept, met als doel om het gehele proces in kaart te kunnen brengen voor een zo optimaal mogelijke risico en haalbaarheidsanalyse. Verder zal er onderzoek worden gedaan naar de economische haalbaarheid van het project. Er zal worden gekeken naar de benodigde investeringen en naar de huidige situatie binnen de markt. Belangrijk hierin is een voldoende aanlevering van feedstock vanuit de industrie. Als laatste zal er worden gekeken naar de mogelijkheden wat betreft patenteerbaarheid.

Resultaat
Dit project zal kennis opleveren betreffende de haalbaarheid van de ontwikkeling van het verwerken van specialty plastic met te onderzoeken installatie tegenoverstaande van de huidige, conventionele methoden. Deze kennis zal bestaan uit inzicht in de mate van de inzetbaarheid van de te onderzoeken techniek ten behoeve van de verwerking van gevarieerde type afvalstromen. Verder zal het inzicht verschaffen over de kosten en baten ten gevolge van het ontworpen procedé. Dit zal uiteindelijk leiden tot inzicht in de businesscase voortkomend uit een eventuele ontwikkeling. De haalbaarheidsstudie dient inzichten te geven over de mogelijkheden tot het opstarten van een pilot studie. Door deze nieuwe technologieën in te zetten ten behoeve van het upcyclen van multi-layer specialty plastics zal er worden bijgedragen aan de circulaire economie van het recyclen van plastic, wat bijdraagt aan de verminderde broeikasgassen uitstoot en milieuvervuiling door plastic.