CARE-Coffee

CARE-Coffee: koffiedik in de Circulaire economie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit vereist dat we op een andere manier met onze grondstoffen omgaan en zorgvuldig onze materialen kiezen in nieuwe producten. CARE-Coffee draagt bij aan deze transitie door circulaire verwerking van koffiedik aan te bieden op industriële schaal. In Nederland produceren we jaarlijks 120.000 ton koffiedik, dat nu grotendeels verbrand, vergist of gecomposteerd wordt. CARE-Coffee biedt een hoogwaardige circulaire oplossing en haalt koffiepigmenten en koffie-olie uit koffiedik. Voor deze halffabricaten worden producttoepassingen gezocht (pigmenten) in de textiel- en inktindustrie (printen van verpakkingen) en (olie) in lichaamsverzorgingsproducten, bijvoorbeeld ter vervanging van palmolie. Het residu dat bij het extractieproces overblijft wordt toegepast als productmateriaal. Het procedé zorgt hiermee voor een economisch attractieve en circulaire verwerking van de volledige stroom koffiedik. Om een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse circulaire ambities werkt CARE-Coffee toe naar een verwerking op industriële schaal van10.000 ton koffiedik per jaar in 2024.

Doelstelling
Het doel van het project is een bioraffinaderij te ontwikkelen voor het verwerken van koffiedik en het terugwinnen van koffiepigmenten en koffie-olie teruggewonnen en wordt het residu toegepast als productmateriaal. Binnen deze DEI+ aanvraag testen we het proces op pilot schaal. CARE-Coffee draagt bij aan de doelstellingen van de DEI+ - Circulaire economie doordat er uit de afvalstroom 'koffiedik' grondstoffen worden teruggewonnen die kunnen wor-den verwerkt in nieuwe producten (koffiepigmenten, koffie-olie en producten gemaakt van het residu). Hiermee wordt de stroom koffiedik volledig omgezet tot hoogwaardige halffabricaten. Met het CARE-Coffee proces wordt er 734 kgCO2/ton verwerkt koffiedik bespaard.

Korte omschrijving
Binnen de pilotfase wordt de techniek getest op pilot schaal. De activiteiten zijn gericht om de juiste grondstofcon-dities te bepalen voor de feedstock (koffiedik), apparatuur te selecteren voor de proceslijn en aanpassingen te doen, en de reproduceerbaarheid te garanderen. Onderdelen van de proceslijn zijn het drogen van het koffiedik, de olie-extractor en de pigmentextractor. Vervolgens vindt er onderzoek plaats naar de toepassing van de koffie-olie, de koffiepigmenten en het residu in producten. Door nauw met potentiele afnemers samen te werken wordt de kwaliteit van de halffabricaten afgestemd op de wensen van de markt.

Resultaat
Het hoofddoel van dit project is om de potentie van de koffiedik bioraffinaderij in een operationele omgeving aan te tonen. Als het project succesvol wordt uitgevoerd, gaan we van TRL5: het concept op labschaal aantonen naar TRL7: het bouwen van een prototype van het systeem in een operationele omgeving. Het project wordt als geslaagd be-schouwd als de volgende resultaten zijn bereikt: • De kwaliteit en de toepasbaarheid van de halffabricaten zijn vergelijkbaar of beter dan wat er op dit moment beschikbaar is in de markt. • De pilot testlijn is robuust en levert halffabricaten met een reproduceerbare kwaliteit. • De reststroom geschikt is voor derden om te worden verwerkt in nieuwe producten. • De uitkomsten van dit project een goede business case laten zien voor een grootschalige bioraffinaderij en daarmee kan worden overgegaan tot de demofase. Concreet resulteert dit in een uitgebreide rapportage en een blueprint voor een bioraffinaderij voor koffiedik.