Carbon Capture MTU (Mobile Testing Unit)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Hergebruik en opslag van CO2, bekend onder de afkorting CCUS (Carbon Capture Utilisation and Storage), zijn onmisbaar in het terugdringen van onze CO2 uitstoot. Nederland is bij uitstek een land waar CCUS tot ontwikkeling kan komen. De (lege) olie- en gasvelden in de Noordzee bieden voldoende ruimte om de CO2 emissies van jaren permanent op te slaan. CarbonOrO heeft een unieke technologie ontwikkeld waarmee de kosten voor CO2 afvang met zo'n 40% gereduceerd kunnen worden. Voor de ontwikkeling van grootschalige projecten is dat essentieel omdat de kosten van CO2 afvang bij grote industriƫle installaties zo'n 70% van de totale CCUS keten bedragen.

Doelstelling
Na een intensief ontwikkeltraject wil CarbonOrO opschalen en testen in een industriƫle omgeving. Partner in het project is AVR, Nederlands grootste afvalverwerker, dat al sinds 2019 CO2 afvangt en levert aan de glastuinbouw. AVR overweegt verdere investeringen in CCUS, zowel voor hergebruik als opslag.

Korte omschrijving
AVR stelt de locatie Duiven ter beschikking voor het project. CarbonOrO levert een afvang installatie met een capaciteit van 10 kton CO2 per jaar. De installatie maakt gebruik van een speciale amine oplossing.

Resultaat
In het testplan is aandacht voor de optimale procescondities (temperatuur, druk, flow, etc.), en diverse technische en economische parameters: afvang percentages, zuiverheid CO2, levensduur van de amine oplossing en emissies. Het project sluit goed aan bij recente nationale ontwikkelingen gericht op de realisatie van CO2 infrastructuur op de Noordzee (Porthos project) en de toenemende aandacht (zowel nationaal als internationaal) voor CCUS.