BAAS

Building As A Service

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om klimaatverandering tegen te gaan zijn hervormingen in de bouwsector noodzakelijk. Het verbruik van primaire grondstoffen en energie moet worden gereduceerd, de uitstoot van schadelijke broeikasgassen moet sterk worden teruggedrongen en afval moet tot een minimum worden beperkt. Duurzaamheid en circulariteit zijn sleutelwoorden voor het bouwproces van de (nabije) toekomst. Om gestalte te geven aan deze noodzakelijke hervormingen starten BINX Smartility B.V. (BINX) en Draaijer+Partners B.V. (D&P) in samenwerking met het Zone.college het project “Building As A Service”.

Doelstelling
Middels de ontwikkeling van een Integrated Facilty Management platform (de SmartilityDesk) willen BINX en D&P een nieuw bouwproces creëren. In dit nieuwe proces wordt een gebouw een “computer met een dak” waardoor continue monitoring en optimalisatie mogelijk worden gemaakt. De bouwer wordt in dit proces niet slechts verantwoordelijk voor de bouw maar ook voor de exploitatie van het gebouw. Het belang van het behalen van afgesproken prestaties wordt daardoor, over de gehele levensloop van het gebouw, een gezamenlijk belang. Op die manier wordt beoogd om circulair bouwen te bevorderen en om een reductie te realiseren op: energieverbruik, afvalstromen, het verbruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen. Het project van dit consortium sluit binnen de Topsector Energiestudies aan bij programmalijn 4.3: Integratie in de bouw. Wanneer het project haalbaar blijkt en verder tot ontwikkeling wordt gebracht, kan dat leiden tot integratie van energiefuncties in bouwelementen en (ver)bouwconcepten voor utiliteit. Hierbij wordt vooral gefocust op de ambities efficiënt ruimtegebruik, rendementsverhoging en prestatiegaranties.

Korte omschrijving
Door middel van uitvoerig (literatuur)onderzoek, martkverkenning, interviews met specialisten, een inventarisatie onder potentiële klanten en leveranciers en een technisch haalbaarheidsonderzoek zal worden getracht om de (on)mogelijkheden met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de SmartilityDesk op zowel economisch als technisch gebied in kaart te brengen.

Resultaat
Aan de hand van de resultaten uit deze haalbaarheidsstudie kan een weloverwogen beslissing worden genomen over de verdere ontwikkeling van de SmartilityDesk. Er kan een gedegen inschatting worden gemaakt over de technische en economische haalbaarheid van het vervolgproject. Als verdere ontwikkeling haalbaar blijkt dan zal in eerste instantie een prototype worden ontwikkeld welke zal worden toegepast in de nieuwbouw van het Zone.college. Het beoogde eindresultaat op de langere termijn is een goed functionerende SmartityDesk die kan worden toegepast om gebouwen in de toekomst als een service op te kunnen leveren. In dat model bestaat het bouwproces niet langer uit losse schakels in een keten, maar wordt het een interactief proces waarbij zowel de bouwer als de eindgebruiker gedurende de gehele levensloop van het gebouw betrokken zijn.