Brick H2 Valley

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de toekomstige energievoorziening zal waterstof een belangrijke rol spelen, zowel als energiebron als energiedrager. Decentrale waterstofproductie via een waterstofdrager biedt voordelen zoals verhoogde energie-efficiƫntie, lagere transportkosten en verbeterde energiezekerheid voor lokale afnemers. Momenteel ontbreekt een landelijk of regionaal toegankelijk waterstofnetwerk in Nederland. Brick Valley, Essent en Firan willen samen bijdragen aan de toekomstige energievoorziening in Oost-Gelderland door aardgas te vervangen door waterstof in de productieprocessen van baksteenfabrikanten. Deze samenwerking wil een lokaal waterstofnetwerk realiseren, waarbij Brick Valley onderzoek doet naar de optimale toepassing van waterstof, Essent zich richt op de waterstofproductie en Firan de waterstofnetwerken ontwikkelt en exploiteert.

Doelstelling
Het project heeft als doel de haalbaarheid van een integrale waterstofketen in de Brick Valley regio te onderzoeken. Dit omvat de selectie van de waterstofdrager, de aanvoerketen naar de regio, de conversie naar waterstof en de realisatie van een lokaal waterstofnetwerk. Het project streeft naar antwoorden op technische, economische, veiligheids-, milieu en regelgevende vragen om een weloverwogen beslissing te nemen over de voortgang van het project. Dit initiatief draagt bij aan de doelstellingen van de TSE Industrie studies door de ontwikkeling van duurzame en innovatieve energieoplossingen die de CO2-uitstoot verminderen en energiezekerheid bevorderen.

Korte omschrijving
De activiteiten omvatten uitgebreide studies naar de selectie- en veiligheid van de waterstofdrager, de logistieke keten (inclusief import en transport), decentrale opslag, en de conversie naar waterstof. Daarnaast wordt de realisatie van een lokaal waterstofnetwerk onderzocht, evenals de integratie van waterstof in het productieproces van baksteenfabrieken. De projectpartners - Essent, Firan en Stichting Brick Valley - vertegenwoordigen de hele keten van productie tot afname, waarbij Essent de waterstof produceert, Firan het netwerk beheert en Brick Valley de eindafnemer is.

Resultaat
Het project levert een gedetailleerd haalbaarheidsrapport op, waarmee Essent, Firan en Brick Valley binnen twaalf maanden een go/no go beslissing kunnen nemen. Bij een positieve uitkomst zal er een FEED studie worden uitgevoerd, voorbereidend op een investeringsbesluit op het waterstofproject. Het rapport zal technische, economische en regelgevende inzichten bieden, evenals een gedetailleerd tijdschema en risicobeoordeling t.a.v. veiligheid en milieu. Dit project positioneert de Brick Valley regio als een pionier in de duurzame waterstofeconomie, met voordelen zoals verminderde CO2-uitstoot, lagere energie- en transportkosten, en verhoogde energiezekerheid.