ICT restwarmte hergebruik

BlockHeating – Pilot energie innovatie: gedistribueerde datacenters bij tuinders

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Datacenters hebben het gehele jaar koeling nodig. Tuinders hebben het hele jaar door warmte nodig. En toch wordt de koppeling i.c.m. hoog thermische warmte tot nu toe niet gemaakt. De reden hiervoor is dat er momenteel pas na realisatie van het datacenter wordt gekeken naar de mogelijkheden voor warmte hergebruik, en de restwarmte van luchtgekoelde datacenters te laag is om zinvol te zijn voor een tuinder. In het projectidee van BlockHeating staat de ontwikkeling en exploitatie van compacte, vloeistof gekoelde datacenters met een focus op hoog thermische warmte hergebruik voorop. Aan de IT kant biedt BlockHeating managed hosting in kleine datacenters, met een set-up die heel geschikt is voor high performance computing en edge computing, en hiermee kan bijdragen aan effectieve digitalisering van de glastuinbouw.

Doelstelling
Dit pilot-project beoogt om de eerste pre-commerciële units neer te zetten van een redundante oplossing van 2x 180kW via een traject van experimentele ontwikkeling, na het eerder uitgevoerde industrieel onderzoek op kleinere schaal.

Korte omschrijving
Door gebruik te maken van watergekoelde servers, in een compact ontwerp datacenter, kan de restwarmte van de servers worden afgevoerd in de vorm van water van 55-60 graden, welke door tuinders direct kan worden ingezet zonder tussenkomst van warmtepomp om de kassen te verwarmen. Eén container kan de baseload warmte leveren voor een hectare onbelichte kweek van tomaten, komkommers of paprika's. Met een enkel datacenter zal gedurende de levensduur van 16 jaar, ruim 2700 ton CO2 bespaard worden op basis van 50% utilisatie.

Resultaat
Door de decentrale set-up bij tuinders in combinatie met virtualisatie kan uiteindelijk een groot virtueel, modulair datacenter gebouwd worden, met een kapitaal-efficiënt ontwikkelproces ten opzichte van de lange looptijden bij de ontwikkeling van een regulier datacenter. Daarnaast kan er door de voordelen aan de energie-kant (verkoop van duurzame warmte in combinatie met besparing op stroomverbruik ten behoeve van koeling) een concurrerende set-up gecreëerd worden op termijn.