BIPVTPANEL

BIPVT Dakpaneel

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De gebouwde omgeving, specifiek de sector woningbouw, heeft een dringende behoefte aan gebouw geïntegreerde oplossingen voor de opwekking van duurzame energie, die bovendien efficiënter is dan bestaande commbinaties van PV en zonthermische systemen. Oplossingen met een stekker en een slang, ofwel waarmee zowel elektriciteit als warmte gewonnen kunnen worden. Gebouw geïntegreerde BIPVT met bovendien aandacht voor esthetica in verband met acceptatie in de markt.

Doelstelling
Met dit project wordt beoogd een multifunctioneel bouwdeel te ontwikkelen waarbij verschillende aspecten uit de werelden van bouw en energie elkaar ontmoeten: constructie en isolatie, waterdichtheid, warmte en stroom kunnen opwekken en als serieus alternatief in de markt aangeboden kan worden met het oog op een goede prijs rendement verhouding, waardoor energiesystemen ook efficiënter worden en niet afhankelijk van overheidssubsidies.

Korte omschrijving
Het concept is reeds uitgewerkt: een dakpaneel van 6 x 2,4 meter (ook andere variaties mogelijk, afhankelijk van daktype en –grootte). De onderzoeksactiviteiten zijn gericht op:
- Het schakelen van meerdere van deze dakpanelen zodat een volledig waterdicht dak ontstaat;
- Uitwerken van passtukken en randafwerkingen en uitwerken van goede esthetica;
- Uitwerken van oplossingen voor daglichttoetreding en schoorstenen;
- De verlijming van de verschillende lagen waaruit het dakpaneel bestaat;
- Optimalisatie van het geheel, met name gericht op hoger energierendement, brandveiligheid en windbelasting;
- Bedenken van oplossingen voor horizontaal en verticaal transport;
- Het aanwenden van de energie in het gebouw (de woning), zowel thermisch als elektrisch, alsmede optimalisatie van het vermogen van energieopwekking.


Resultaat
Een innovatief dakpaneel dat functioneert als een prefab bouw-/energieoplossing voor de grondgebonden woningbouw in alleenstaande vorm, voor geschakelde woningen of bij rijtjeshuizen. Dit dient als vervanging voor situaties waar combinaties van PV en zonthermische systemen worden gebruikt. Een concept dat op een groot deel van de bestaande en nieuw te bouwen woningvoorraad toepasbaar is en een bijdrage levert in het terugdringen van de verrommeling van het dakenlandschap en leidt tot een grootschalige verduurzaming (thermisch en elektrisch) van de woningmarkt (nul energie woningen), vanwege de betaalbaarheid van deze oplossing.