BLOF

Bipolaire LOodzuurbatterijen voor Flexibiliteit

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Centurion Battery ontwikkelt nieuwe generaties loodzuurbatterijen, die thermisch significant stabieler en goedkoper zijn dan lithiumtechniek en een steeds grotere bandbreedte in het vasthouden van lading krijgen. In dit project wordt een nieuw type “bipolaire“ loodzuurbatterij ontwikkeld, dat sneller kan laden/ontladen en bovendien sneller kan switchen dan traditioneel loodzuur, waarmee de karakteristieken opschuiven richting lithium technologie.

Doelstelling
De doelstellingen van dit project zijn: - Ontwikkeling van prototypen bipolaire loodzuurtechnologie voor flexibiliteitstoepassingen. - Ontwikkeling van pilotbatterijen in tien opstellingen van 10kWh voor thuisgebruik. - Beproeving van het systeem in de praktijk bij een aantal woonhuizen.

Korte omschrijving
In dit pilotproject worden door Centurion Battery innovatieve bipolaire batterijen ontwikkeld. Het functioneren van deze batterijen zal vervolgens getest worden in huizen achter de meter.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit pilotproject zijn: 1. Het realiseren van een prototype bipolaire loodzuurbatterij voor flexibiliteit. 2. Pilotresultaten over de werking van het batterijsysteem voor netflexibilisering als thuisbatterij, in 10 maal een 10kWh flexsysteem, waarmee inzicht kan worden gecreëerd in de werkingsprincipes van de bipolaire batterijen in praktijkrelevante omstandigheden. 3. Een rapport rondom de functionele en technische specificaties van de batterij en een geëvalueerd businessmodel t.b.v. verdere ontwikkeling en opschaling.