MORIBOND

Biobased coatings voor metaal verpakkingen in de voedingsmiddelen industrie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Huidige coatings voor metalen verpakkingen bestaan voornamelijk uit fossiele componenten die onder invloed van temperatuur of UV-licht uitharden. Coatings voor metalen verpakkingen moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moet de coating onder andere flexibel genoeg zijn om vervorming van blikken te kunnen weerstaan, resistent zijn voor verschillende chemische (agressieve) bestanddelen uit voedsel en hoge temperatuur kunnen weerstaan tijdens het sterilisatieproces. Een betaalbaar biobased alternatief voor dit product is tot op heden daarom nog niet beschikbaar. In de afgelopen 5 jaar heeft Orineo OriBond ontwikkeld, een 100% biobased tweecomponentenhars systeem zonder toxische componenten dat een alternatief biedt voor hoogwaardige thermoset harsen of bindmiddelen.

Doelstelling
Doel van dit project is de validatie van OriBond CM, een 100% biobased metaalcoating voor de verpakking van levensmiddelen. OriBond CM zal worden ontwikkeld op basis van de formulering van OriBond en op pilotschaal aangebracht en getest worden op metaal t.b.v. de verpakkingsindustrie.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit pilotproject omvatten de doorontwikkeling van de biobased hars van Orineo, OriBond en de pilotproductie en validatie van de nieuwe innovatieve biobased hars voor metalen voedselverpakkingen.

Resultaat
Primair zal dit project leiden tot de validatie van een nieuw veelbelovende biobased hars voor de coating van metalen verpakkingen t.b.v. de voedselindustrie.