b.Home

b.Home

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
BAM renoveert woningen tot aardgasloos en Nul-Op-De-Meter (NOM) op industriële wijze, zoveel mogelijk geprefabriceerd in de fabriek. Uit intern onderzoek blijkt dat de betrokken werknemers en co-makers tijdens renovatieprojecten 70% van hun tijd kwijt zijn met administratieve werkzaamheden en communicatie. Hierbij wordt vaak meermaals dezelfde informatie op verschillende momenten door verschillende mensen geproduceerd. Naast het feit dat dit efficiënter kan, vergroot het de kans op faalkosten vanwege de handmatige handelingen.Daarnaast gebruiken werknemers verschillende soorten van 'informatiedragers' om data in te maken en op te slaan, zoals Revit, Sharepoint, Solibri etc. Doordat samenwerkende partijen geen gebruik maken van dezelfde software, moet de informatie worden omgezet in een vorm die door de andere partij wel te lezen is. Bovendien bestaat er geen duidelijke “workflow” waarin proactief wordt aangegeven wie wanneer welke informatie moet delen met anderen. Kortom, met een stijgende vraag naar renovatie van woningen naar aardgasloos en de krapte op de arbeidsmarkt is het van cruciaal belang dat de huidige bouwprocessen efficiënter en effectiever worden georganiseerd.

Doelstelling
Doel van project is de ontwikkeling en test van een prototype van een platform t.b.v. de automatisering en digitalisering van renovatieprojecten om bestaande woningen aardgasloos te kunnen maken. Door een slimmer systeem en proces te introduceren waarbij de administratieve werkzaamheden van mensen op de bouwplaats kunnen worden gereduceerd tot een minimum, zal men sneller, goedkoper en beter woningen naar aardgasvrij kunnen renoveren.

Korte omschrijving
De eerste activiteiten binnen het project zijn gericht op het ontwikkelen van de renovatiemodule op het b.Home-platform t.b.v. het automatiseren en digitaliseren van renovatieprojecten. Daarna zal de oplossing langdurig getest worden in de praktijk in een renovatieproject. Het project wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Vastgoed Nederland BV (penvoerder), BAM Wonen BV, Installatiebedrijf Slagboom Vlaardingen BV, SW Vastgoedverbetering, Werkendamse Verwarmings Industrie BV, VentilatieService BV en Knol Installatie Techniek BV. BAM Bouw en Vastgoed Nederland is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform, BAM Wonen voor het toepassen van de oplossing in hun renovatieproces en de co-makers voor het opstellen van specificaties m.b.t. hun interne processen en mede-test van de renovatiemodule. De module zal getest worden in een renovatieproject in Alblasserdam.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit project zijn: • Prototype van een oplossing waarmee renovatieprojecten om woningen te renoveren tot aardgasloos of Nul-op-de-Meter, gedigitaliseerd en geautomatiseerd kunnen worden. • Validatie van het nieuwe platform met verificatie van de verwachte prestaties t.a.v. het sneller, beter en goedkoper verlopen van een renovatieproject in een praktijktest; • Identificatie van aanvullende verbeteringen in het platform en inzicht in bijbehorende kosten.