proVe IT-LT

bewezen Veilig en Innovatief Tapwater op LT

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Een lage aanvoertemperatuur (LT; 50 °C) bij warmtenetten heeft diverse voordelen, zoals minder warmteverlies tijdens distributie van warmte. Ook is LT steeds vaker een voorwaarde bij aanbestedingen. Het garanderen van legionellaveiligheid voor warmtapwater vormt hierbij nog een belangrijke uitdaging. Legionellaveiligheid lijkt op dit moment een barrière te zijn voor nieuwe innovaties. Er is behoefte aan een protocol om de veiligheid van warmtapwater bij LT-warmtenetten kwantitatief te toetsen.

Doelstelling
Het opstellen en faciliteren van een toetsingskader (middels een te ontwikkelen protocol) voor de legionellaveiligheid van innovatieve warmtapwatertechnologie bij LT-warmtenetten. Het bredere doel hierachter is (1) snellere implementatie van bewezen veilige, LT-warmtapwatertechnologie bij LT-warmtenetten en (2) stimulatie van innovatie op het gebied van LT-warmtapwater.

Korte omschrijving
• Ontwikkeling protocol voor toetsing van legionellaveiligheid van LT-warmtapwater bij afleversets door middel van (a) een literatuurstudie, (b) inventarisatie van huidige technieken, (c) opstellen protocol om bestaande en nieuwe technieken te kunnen beoordelen en (d) beoordeling van de reikwijdte van de toepassing van het protocol, uitgewerkt in een rapportage (e). • Het maken een proof-of-concept op basis van twee casestudies in labomgeving door middel van (a) een ontwerp voor een labtest, (b) het bouwen van een benodigde labomgeving en (c) het daadwerkelijk realiseren van een proof-of-concept op basis van twee casestudies in labomgeving. • Klankbordgroepoverleggen (2x per jaar), workshops (2x) om input te leveren voor het op te zetten protocol en facilitatie van gesprekken met normcommissieleden (let op: dit laatst is een inspanningsverplichting).

Resultaat
1. Getoetst protocol voor de kwantitatieve beoordeling van legionellaveiligheid van verschillende LT-afleversets voor wat betreft legionellaveiligheid. 2. Proof-of-concept van het ontwikkelde protocol door middel van beoordeling van enkele bestaande technologieën (LT-afleversets). 3. Betrekken van partners in de hele waardeketen (middels een klankbordgroep en workshops) bij het project om input te leveren voor het op te zetten protocol.