Behoud van zeldzame aardmetalen Cesium en Thallium

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Fluent Wave heeft bij de productie van Cesiumjodide (Csl) en Thalliumjodide (TIi) te maken met twee belangrijke factoren. Ten eerste, de groeiende schaarste van de zeldzame grondstoffen, wat de noodzaak benadrukt om efficiënter met deze materialen om te gaan. Ten tweede, het streven om de afhankelijkheid van externe leveranciers te verminderen door meer controle te hebben over de beschikbaarheid van grondstoffen intern. Deze aanleiding motiveert het onderzoek naar een herkristallisatieproces voor het hergebruiken van Csl/Tll-materiaal. In de afgelopen jaren heeft Fluent Wave het vervuilde Csl/Tll-materiaal opgeslagen, met het specifieke doel om direct te kunnen profiteren van een herkristallisatieproces.

Doelstelling
Het project heeft als hoofddoel om de technische en economische haalbaarheid van een duurzaam herkristallisatieproces voor Csl/Tll-materiaal bij Fluent Wave aan te tonen. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan de doelstellingen van de TSE Industrie studies, met specifieke focus op het sluiten van de industriële grondstofketen binnen de programmalijn MMIP6: sluiting van industriële ketens, de circulaire non-ferrometalen. Door het herkristallisatieproces wordt het mogelijk om het vervuilde Csl/Tll-materiaal te hergebruiken, waardoor de afhankelijkheid van externe grondstofleveranciers wordt verminderd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet richting een circulaire aanpak, waarbij het afvalmateriaal wordt omgezet in waardevolle grondstoffen voor de productie. Het project richt zich op het sluiten van de grondstofketen binnen de maakindustrie, wat past bij de strategische doelstellingen van de TSE Industrie studies om duurzaamheid en circulariteit in de industrie te bevorderen.

Korte omschrijving
In dit project wordt de haalbaarheid van een duurzaam herkristallisatieproces voor Csl/Tll-materiaal bij Fluent Wave getest. We benutten deskresearch en bestaande kennis om het proces te ontwikkelen vanuit de beschikbare literatuur en externe samenwerkingspartners. In het tweede deel van het onderzoek wordt gekeken wat de verschillende voor- en nadelen zijn van herkristallisatieopstellingen, of deze industrieel opschaalbaar zijn en kwalitatief goed genoeg zijn voor direct hergebruik van grondstoffen. In de laatste fase worden de bevindingen gebundeld, waaruit de haalbaarheid blijkt en waarin bepaald wordt welk vervolgproject uitgevoerd gaat worden. De activiteiten vormen dan ook het voorwerk voor een pilotproject.

Resultaat
Het project levert als uiteindelijk resultaat een blauwdruk voor de pilot waarin Fluent Wave in staat gesteld wordt een herkristallisatieproces op industriële schaal op te zetten. Dit herkristallisatieproces maakt het mogelijk om het vervuilde Csl/Tll-afvalmateriaal te hergebruiken in de productie, waardoor kosten worden bespaard en efficiënter wordt omgegaan met grondstoffen. Daarnaast vermindert het proces de afhankelijkheid van externe leveranciers en draagt het bij aan een duurzamere productieaanpak. Met dit duurzame herkristallisatieproces kan Fluent Wave een voorbeeld zijn voor andere bedrijven in de industrie en bijdragen aan een bredere transitie naar meer duurzame productiepraktijken. Het project biedt niet alleen economische voordelen, maar ook ecologische voordelen door een verminderde milieubelasting en een verantwoord beheer van grondstoffen.