SAFE-GEO

Beheersbare seismische risico's voor geothermieprojecten in verbreukte reservoirs

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het winnen van aardwarmte in van nature seismisch actieve gebieden met productie uit verbreukte gesteenten brengt een verhoogd seismisch risicoprofiel met zich mee. Er is weinig kennis, ervaring, data en gekalibreerde modeltechnologie beschikbaar om de seismische dreiging van aardwarmtewinning in deze gebieden voldoende betrouwbaar te kunnen bepalen. Ook over de beheersbaarheid van seismische risico's in deze gebieden is weinig kennis en ervaring in Nederland aanwezig. Daardoor stagneert de ontwikkeling van aardwarmteprojecten in deze geologische setting en blijft een aanzienlijk potentieel van duurzame warmte onbenut.

Doelstelling
Het projectdoel is om in een gebied (Californië) met bewezen geothermiepotentieel een datagedreven aanpak te ontwikkelen waarmee de seismische dreiging bij aardwarmtewinning bepaald kan worden en de seismische risico's in voldoende mate beheerst kunnen worden, opdat het winnen van aardwarmte in van nature seismisch actieve gebieden met verbreukte gesteentelagen onder acceptabele condities kan worden vervolgd.

Korte omschrijving
De volgende activiteiten worden uitgevoerd: - Opzetten database van alle beschikbare relevante data en kennis over toepassing van geothermie in verbreukte gesteentelagen in Californië en elders in Nederland. - Modelleringen om de aanwezige breuken, geomechanische processen en seismische dreiging in het Californië gebied beter in beeld te brengen. - Opstellen van een druk- en temperatuurmigratiemodel en simuleren van effecten van verschillende aardwarmte-putconfiguraties, injectiedrukken en temperatuurverschillen op de spanningsopbouw van aanwezige breuken en inschatten van de kans van breukreactivatie en optreden van aardbevingen. - Gemeenschappelijk beeld vormen over de manier waarop de parametrisatie van de seismische dreiging wordt bepaald en welke mate van onzekerheid hierbij als aanvaardbaar wordt gezien. - Opstellen van een beheerssysteem voor seismisch risico's inclusief het ontwerp meetnetwerk en, modeltechnologie en praktische protocollen voor een praktijktestfase. - Opstellen van aanbevelingen en richtlijnen over de toepassing van geothermie in van nature tektonische actieve en verbreukte gesteentelagen in Nederland.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een geïntegreerde aanpak die geschikt is om seismische risico's in verbreukte gesteentelagen zoals in Californië te voorspellen en beheersen, op basis van een breed gedragen beeld van het risiconiveau en het effect van mitigerende maatregelen. Ook wordt er een concreet plan opgezet waarin gekeken wordt hoe een praktijktestfase in Californië op een verantwoorde manier kan worden.