Beaufort Fase 2

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De aanleiding is het verduurzamen van de gasproductie uit de A & B blokken en emissiereductie door middel van elektrificatie van het A12 CPP platform. Het Beaufort-project heeft tot doel twee conventionele gasturbine-aangedreven compressoren te vervangen door nieuwe hermetisch afgesloten, olievrije, direct aangedreven elektrische compressoren. Er is echter geen aansluiting op een bestaand elektriciteitsnet en de eigen elektriciteitsopwekking op A12 is onvoldoende. Het te onderzoeken concept omvat levering van de benodigde elektriciteit door één of twee windturbines die in de nabijheid van het platform geplaatst zullen worden. Overproductie zou gebruikt kunnen worden voor het middels elektrolyse produceren van waterstof die met de bestaande pijpleiding naar het vasteland getransporteerd wordt.

Doelstelling
Het doel van Beaufort fase 2, is deze twee opties te evalueren en een keuze te maken. Voor beide opties geldt ook als doel om aan te tonen dat dit unieke off-grid concept stabiel genoeg zal zijn om te leveren aan een middelgrote industriële gebruiker zoals A12. De studie zal moeten resulteren in onder meer een overzicht van de technische beperkingen van het off-grid opereren van het platform met duurzame elektriciteitsopwekking uit windturbines en een onderbouwing van de keuze voor een van de twee technische concepten. Bovendien moet er een samenvatting van de opties voor mogelijke energie-opslag en waterstofproductie komen. Ook is een update van het economisch model vereist en moeten de vergunningseisen verder worden onderzocht. Vervolgens moet er een planning en een risicoanalyse gemaakt worden. Ook zal er gekeken worden naar opties voor (toekomstige) integratie met nieuwe infrastructuur in de omgeving (windmolenparken en projecten van andere operators).

Korte omschrijving
Om de selectie te maken zijn de volgende activiteiten voorzien: - Overleg met autoriteiten (EZK en PBL), partners, stakeholders, andere elektrificatieprojecten en exploitanten van windmolenparken. - Computeranalyses van het Beaufort hoogspanningsnet, - Overleg met turbineleveranciers en ontwerpen van een stabilisatiemechanisme - Overleg met MonoBaseWind inzake een nieuw funderingsconcept (Gravity Base Foundation) voor de windturbine - Onderzoek naar vergunningsprocedures en CO2 heffingen - SWOT analyse - Processimulaties, verificatie van de integriteit van de staalconstructie het ontwikkelen van stromingsdiagrammen en controlediagrammen voor de compressoren en het plannen van windturbine locaties - Onderzoek naar de waterstofopties en daarmee samenhangende watervoorziening - Maken van elektrische blokdiagrammen en detailleren van de elektrische eisen. - Vinden van een traject voor de subsea kabels tussen platform en turbines - Het uitwerken van een ontwerp dat voldoende gedetailleerd is om kostencalculaties en een economisch model te maken - Een update van het economisch model.

Resultaat
Het Beaufort-project zal niet alleen de CO2 en andere verbrandings-gerelateerde emissies zoals NOX aanzienlijk verminderen, maar de nieuwe compressoren zullen ook een hoger rendement hebben en minder hulpvermogen nodig hebben. Bovendien elimineert het ontwerp van de compressoren door de hermetische behuizing eventuele methaanemissies. Naast vergroening van de gasproductie is de businesscase voor Petrogas de besparing op CO2-emissierechten en onderhoud, alsmede de mogelijke extra inkomsten uit de verkoop van geproduceerd waterstof en aardgas dat niet meer gebruikt hoeft te worden voor de eigen gasturbine gedreven compressoren. Tijdens de energietransitie levert Petrogas dus schoner geproduceerd aardgas en mogelijk een hoeveelheid groene waterstof. De waterstofproductie kan vervolgens als de gasproductie rond 2033 stopt, verder worden opgevoerd. Bovendien levert dit concept op langere termijn een nog duurzamer bedrijfsmodel op, aangezien nadat de gasproductie stopt de volledige capaciteit van de windturbines kan worden ingezet voor waterstofproductie.