BASOF

Batterijen als Alternatief Stroomtoevoer Op Festivals

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het opzetten en uitvoeren van evenementen op tijdelijke locaties vraagt veel elektrische energie, waarvoor de aanwezige 3x80A infrastructuur vaak niet voldoende is om aan tijdelijke stroomvraag te beantwoorden. Hiertoe worden momenteel dieselaggregaten ingezet om (extra) stroom op te wekken. Deze zijn echter milieuonvriendelijk, inefficiënt, lawaaiig en niet transparant qua verbruik en kosten. Een aantal marktpartijen zijn momenteel aan het pionieren om delen van deze energievraag in te vullen met batterijen. Echter, de huidige batterijen integreren nog maar beperkt in lokale multi-asset grids en zijn niet breed genoeg inzetbaar voor dynamisch wisselende combinaties van baseload en piekvermogens. Hierdoor worden nog steeds dieselgeneratoren bijgezet.

Doelstelling
Het doel van dit project is het demonstreren van de werking van een grootschalig mobiel en betrouwbaar batterijsysteem voor de dynamische loadschommelingen van (middel)grote festivals, onder een significant hogere energie-efficiency dan nu met dieselgeneratoren mogelijk is. De Greener-systemen zullen Nederlandse festivals volledig gaan voorzien van energie voor de opbouw en de operatie van het festival, zodat dieselgebruik wordt geëlimineerd. Door de efficiëntere energieconversie worden energieverbruik en CO2-uitstoot significant verminderd. Door transparantie ontstaat reflectie voor festivalorganisaties op het energiegebruik (hoeveelheid en brontype), en zullen festivalorganisatoren uiteindelijk beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen over de inrichting van een festival.

Korte omschrijving
Binnen dit TSE Demonstratieproject wordt een nieuwe mobiele installatie van in roulerende elementen opgedeelde stationaire 1 MW batterij met 8x boosterfunctie gedemonstreerd in combinatie met de ontwikkeling van een cloudbased energiemanagementsysteem (EMS) voor microgridoperators en eindgebruikers.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit DEI-project zijn: 1. Het realiseren van een werkende demonstratieopstelling van een roulerend 1MW batterijsysteem dat qua boosterfunctie zal worden gedemonstreerd op meerdere Nederlandse festivals. 2. Een getest prototype online gridmanagementsysteem voor operators en eindgebruikers, waarmee ook meer inzicht kan worden gegenereerd in de werkingsprincipes van het systeem op ware grootte en omstandigheden.