BEAMER

BAM Energie-efficiënte Asfalt en Mastiek Recycling

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De asfaltindustrie is een energie-intensieve industrie en is in Nederlandverantwoordelijk voor een energieverbruik van 2.515 TJ in 2015. De gehele asfaltindustrie heeft zich gecommitteerd aan de Meerjarenafspraak-energie-efficiëntie (MJA) en toegezegd verbeteringen in de keten door te voeren. BAM heeft een technologie ontwikkeld waarmee met weinig energie, op lage temperatuur, asfalt kan worden geproduceerd dat bijna volledig bestaat uit teruggewonnen grondstoffen. De verwachting is dat met deze productietechnologie de volgende voordelen worden gerealiseerd: • Energiebesparing 35% • Vermindering CO2 uitstoot 35% • Toename percentage hergebruikte grondstoffen van 35% naar 95% Daarnaast biedt de technologie een opstap naar elektrificatie van het asfaltproductieproces.

Doelstelling
Doel van het project is de: 'Demonstratie en validatie van de door BAM ontwikkelde elektrische BEAMER-technologie voor de productie van laagtemperatuur circulair asfalt uit teruggewonnen grondstoffen op pre-commerciële schaal onder reële praktijkomstandigheden'. Het consortium wil met de uitvoering van dit project de technologie valideren, en klaar maken voor de opschaling naar de commercialisatiefase.

Korte omschrijving
De uitvoering van het project zal plaatsvinden door het uitvoeren van activiteiten in een aantal werkpakketen: A- WP Engineering B- WP Realisatie prototype installatie C- WP Receptuur ontwikkeling D- WP Validatie & optimalisatie E- WP Evaluatie De werkpakketen zijn onderverdeeld in activiteiten die het consortium in staat zullen stellen de volgende mijlpalen te behalen tijdens de realisatie en uitvoering van onderhavig project: • Afronden engineeringsfase; • Prototype installatie realisatie; • Afronden testfase; • Voltooien van optimalisatietraject; • Afsluiten evaluatiefase.

Resultaat
Met het project wordt de BEAMER-technologie de bewezen toegepaste, gevalideerde en geoptimaliseerde productietechnologie voor verdere commercialisatie. Het project daagt de van origine traditionele asfaltindustrie uit om te vernieuwen en levert een bijdrage aan: energiebesparing, CO2 reductie en een circulaire economie. Het vervolgpotentieel van de BEAMER-technologie en de succesvolle uitrol zal een versterkend effect hebben op de Nederlandse economie. De technologie heeft daarnaast goede exportmogelijkheden en heeft zowel op Europees als mondiaal de potentie een transformerende rol in de asfaltmarkt te betekenen.