Backing 2.0

Backing 2.0

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
TenCate Grass wordt onder andere backing geproduceerd, dit is een van polypropyleen (PP) garen geweven ondergrond voor kunstgrastapijten. Het PP garen wordt middels eigen extrusiemachines geproduceerd en op spoelen gewikkeld. Ten Cate past deze technologie al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw toe. De huidige extrusielijnen van TenCate zijn mechanisch in een goede conditie. De besturingselektronica is echter niet meer up-to-date en zorgt steeds vaker voor storingen. Reserveonderdelen voor de besturing zijn moeilijk te verkrijgen, hetgeen onderhoud steeds problematischer maakt, waardoor de continuïteit van het productieproces in gevaar kan komen.

Doelstelling
Het doel van dit project is de investering in een gasloze en energie-efficiënte extrusiemachine en de bijbehorende noodzakelijke infrastructurele aanpassingen voor de implementatie van het nieuwe systeem. De nieuwe extrusiemachine zal twee van de huidige machines vervangen. Met een bijdrage vanuit de regeling, wordt de terugverdientijd voor TenCate verkort tot een acceptabel niveau en is het vanuit bedrijfseconomisch oogpunt verantwoord om deze optie te verkiezen boven het enkel en alleen vervangen van de besturingselektronica van de huidige extrusiemachine. Dit project sluit aan bij het doel van de genoemde subsidieregeling, omdat de regeling TenCate ondersteunt bij het investeren in materiële activa waarmee de onderneming kan bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies in Nederland in 2020. Het gaat om het toepassen van een bewezen techniek die zonder subsidie een terugverdientijd heeft van meer dan vijf jaar.

Korte omschrijving
De storingen kunnen worden verholpen door de verouderde lijnen te voorzien van nieuwe besturingselektronica of door twee extrusielijnen te vervangen door één nieuwe extrusielijn. De meerkosten van de tweede optie bedragen circa € 3,9 miljoen, maar deze optie biedt substantiële energie- en milieuvoordelen. De huidige generatie extrusiemachines kunnen PP-garen produceren met minder energie (gasloos) en mankracht, terwijl de procesbetrouwbaarheid aanzienlijk hoger is. Vanwege de hogere capaciteit kan één nieuwe extrusiemachine twee van de huidige machines van TenCate Grass vervangen. Met de genoemde besparing kan de meer-investering echter niet binnen 5 jaar worden terugverdiend. De terugverdientijd zonder subsidie bedraagt 6 á 7 jaar.

Resultaat
Met een bijdrage uit de subsidieregeling “Versnelde Klimaatinvestering in de Industrie”, wordt de businesscase voor de investering in een nieuwe productielijn verder positief. Het resultaat van dit project is een nieuwe productielijn, waarmee twee van de huidige lijnen worden vervangen. In totaal wordt hiermee de productie van 2.693.175kg gewikkeld garen vervangen. De belangrijkste resultaten van dit project zijn: ? Reductie van gebruik van natuurlijke bronnen, minder elektrische energie en reductie van het gasverbruik. ? Reductie van productverlies en recycling van materiaal