AMAZING

Alkmaar haalbaarheidsstudie grootschalige demo zuiver CO2 afvang en vervloeiing

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
HVC behoort tot de tien grootste CO2 uitstoters van Nederland . Het terugdringen van de CO2-uitstoot is van strategisch belang voor HVC. In de omgeving van HVC bestaat een grote vraag naar CO2 vanuit de ruim vertegenwoordigde glastuinbouw. Tuinders hebben een grote CO2-behoefte voor het telen van hun gewassen, welke momenteel grotendeels fossiel (verbanden aardgas) wordt ingevuld. Deze sector en andere stakeholders zijn dan ook op zoek naar externe levering van bio- CO2 omdat deze CO2 zelf niet wordt geproduceerd en dus direct of vrij snel vrijkomt in de atmosfeer. Om aan de CO2-vraag in de glastuinbouw te kunnen voldoen via externe CO2-levering, is het nodig om op grote schaal CO2 af te vangen. Hiervoor kan de bio-CO2 uit de BEC én de 4de verbrandingslijn van de AEC van HVC te Alkmaar ingezet worden. Linde is, mede vanuit haar dochter OCAP, al jaren op zoek naar een verdere verduurzaming, uitbreiding en verhoging van de leveringszekerheid van CO2. HVC is, met de beschikbaarheid van een BEC en AEC op locatie Alkmaar een partij die hier invulling aan kan geven. Linde is dan ook al enkele jaren in gesprek met HVC voor het afvangen, vervloeien en vermarkten van deze CO2.

Doelstelling
Doel van dit project is dat op basis van een gedegen haalbaarheidsstudie een go-/no-go beslissing genomen kan worden over het investeren in een grootschalige demonstratie (75 kton CO2 per jaar) van de hele keten van afvang, vervloeiing, tijdelijke opslag, transport en vervolgens hergebruik van bio-CO2 in de glastuinbouwsector. HVC en Linde hebben een aantal speerpunten geïdentificeerd (technisch, economisch, juridisch/regelgeving, veiligheid en maatschappelijk draagvlak) die verder onderzoek vergen en onderdeel uit zullen maken van de haalbaarheidsstudie. Om te kunnen komen tot een go-/no-go-beslissing, is het essentieel om op alle relevante punten grondig en op voldoende gedetailleerde wijze informatie omtrent de haalbaarheid te vergaren, mede vanuit het oogpunt dat het afvangen en vervloeien van CO2 uit de rookgassen van een BEC gecombineerd met een AEC op deze schaal nog niet eerder is gedaan. Daarom wordt in dit project de haalbaarheid vastgesteld door het project reeds op zodanige wijze voor te bereiden, dat bij een “go” (uiterlijk begin 2019) de grootschalige demo uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van deze haalbaarheidsstudie in gebruik genomen kan worden.

Korte omschrijving
De belangrijkste vragen die voor deze grootschalige demo beantwoord moeten worden hebben te maken met de haalbaarheid van de business case. Er wordt dan ook beoogd om in de praktijk ervaring op te doen om in de gehele CCUS keten kosten te reduceren, juridische/vergunning technische en andere knelpunten te identificeren en inzicht in operationele effecten en reële kosten te verkrijgen. Concreet wordt via het onderzoeken van deelvragen en –onderwerpen op onder andere de volgende hoofdvragen antwoord gezocht: • Is het beoogde demonstratieproject juridisch haalbaar? • Is het beoogde demonstratieproject maatschappelijk haalbaar? • Is het beoogde demonstratieproject technisch haalbaar? • Is het beoogde demonstratieproject economisch haalbaar? Om te komen tot de beantwoording van de gestelde vragen zullen HVC en Linde de expertise uit hun eigen organisaties inzetten. Voor die haalbaarheidsvragen waarover HVC en Linde geen expertise bezitten zullen diverse externe partijen op uitbestedingsbasis betrokken worden. HVC zal als penvoerder optreden binnen dit project en Linde als deelnemer, waarbij de kosten evenredig tussen beide partners zullen worden verdeeld.

Resultaat
Aangezien de grootschalige demonstratie met grote investeringen gemoeid gaat, en technisch vernieuwend is, zijn de voorbereidende trajecten, zoals het haalbaarheidsonderzoek, noodzakelijke om tot meer zekerheid omtrent de voornoemde haalbaarheidsvragen te komen. De haalbaarheidsstudie zal een nauwkeurigheid van de investering van ± 20% opleveren, inclusief alle onderliggende informatie, die het mogelijk maakt om HVC en Linde voldoende zekerheid te geven om een “go” te geven op de verdere realisatie van de grootschalige demo. Begin 2019 kan dan een vervolgstap gezet worden naar de realisatie van het project (o.a. detailed engineering) tot eind 2019. Vanaf 2020 gaat dan met de realisatie van de grootschalige demonstratie begonnen worden welke, binnen de gestelde termijn van 3 jaar na afronding haalbaarheidsstudie, in oktober 2021 grootschalig (bio) CO2 zal leveren aan de omliggende glastuinbouw.