30.131.736

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Delfzijl

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De industriewatervraag in Delfzijl neemt de komende jaren toe door groei van de industriële activiteiten en de komst van nieuwe bedrijven. Bedrijven die volop inzetten op verduurzaming en vergroening, o.a. in de circulaire economie, biobased chemie en waterstof-economie. Er is door Groningen Seaports een goed vestigingsklimaat gecreëerd waarbij synergie tussen de bedrijven door gedeelde utiliteiten van groot belang zijn. De toename van de watervraag, zowel proces als afvalwater, wordt vooral veroorzaakt door nieuwe industriële afnemers, die de intentie hebben zich binnen drie jaar te vestigen in Delfzijl. In de periode tot 2030 wordt meer dan 1 miljard euro aan investeringen voorzien in deze regio; goed voor meer dan 1.000 FTE aan directe banen. Voor afvalwaterbehandeling is er momenteel een centrale afvalwaterzuivering van North Water Afvalwater, de zout afvalwater waterzuiveringsinstallatie (ZAWZI). Dit betreft een volledig aeroob systeem met echter onvoldoende capaciteit voor nieuwe industriële klanten. Een deel van deze nieuwe klanten heeft zoet afvalwater dat goed afbreekbaar is in een anaerobe waterzuivering, en daarmee netto energie levert in de vorm van biogas.

Doelstelling
Het doel is de realisatie van een gecombineerde anaerobe – aerobe afvalwaterzuiveringsinstallatie. De huidige ZAWZI heeft geen reservecapaciteit, waardoor uitbreiding noodzakelijk is. Hiertoe moet op de afvalwaterzuiveringslocatie te Farmsum in totaal ca. € 31,6 miljoen euro worden geïnvesteerd. Ten opzichte van individuele afvalwaterbehandeling, heeft de centrale aanpak het voordeel dat een grote mate van synergie gezocht kan worden en een energiezuiniger zuiveringsconcept uitgewerkt kan worden. Iets wat vanwege de investeringen door individuele lozers niet mogelijk is. Omdat anaerobe zuivering niet voor alle afvalwaterstromen mogelijk is en het feit dat anaerobe zuivering een onvoldoende verwijderingsrendement heeft is een nazuivering in een aerobe biologische nazuivering nodig en wordt een gecombineerde anaerobe-aerobe zuivering gebouwd. De investering gaat gepaard met een besparing tot 1.041 ton CO2 per jaar. De meerkosten van dit project (ca. € 7,6 M) hebben een terugverdientijd van langer dan 5 jaren, daarom is het doel deze investering te financieren met een subsidiebijdrage uit Versnelde klimaatinvesteringen industrie.

Korte omschrijving
De activiteiten zijn gericht op het in bedrijf stellen van een 2e centrale afvalwaterzuivering voor het industriegebied Oosterhorn te Farmsum (Delfzijl), waarbij op termijn een koppeling gerealiseerd kan worden met demiwater productie op hetzelfde terrein en waterhergebruik kan worden gerealiseerd. De onderzoeksfase is reeds afgerond en een voorlopig ontwerp is opgesteld in samenwerking met Witteveen+Bos, het ingenieursbureau dat aangehaakt is in het VEKI-project als externe engineering contractor. In de basic engineering fase waarin het project zich momenteel bevindt zal i.s.m. aannemers voor de deelprocessen, anaeroob en biogas, civiel, membraanleverancier en overige het ontwerp uitgewerkt worden. De verwachting is dat de basic engineering in oktober 2021 wordt afgerond, waarna verdere detaillering kan plaatsvinden. Begin 2022 zal de realisatiefase starten en dus ook de fysieke bouw van onderdelen op locatie. De verwachting is dat begin 2023 de nieuwe zuivering, AWZI Delfzijl, operationeel kan zijn. Op dit moment is voorzien dat eerste levering van afvalwater vanaf Q1 2023 is voorzien, waarvan we afhankelijk zijn van bouwprocessen en doorloop bij individuele eindklanten.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een duurzaam gecombineerd systeem met anaerobe voorzuivering voor centrale behandeling van zoet afvalwater naast de ZAWZI te Farmsum. De anaerobe voorbehandeling zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing t.o.v. veel toegepaste aerobe (beluchte) waterzuivering. Daarnaast levert de anaerobe zuivering energie in de vorm van biogas. Het biogas zal worden opgewerkt tot groen gas en geïnjecteerd in het aardgasnet en een bijdrage leveren in het verduurzamen van de warmtevoorziening. Vervolgens wordt het water na behandeld in een aerobe zuivering om de impact van deze industrie op het milieu te beperken. De aerobe zuivering zal voorzien zijn van een membraanscheiding om het slib af te scheiden. Dit levert een hoogwaardige effluent kwaliteit op, ongeacht bezinkingseigenschappen van het slib, welke met name in industriële toepassing soms ontoereikend zijn. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om het effluent van de afvalwaterzuivering te hergebruiken voor productie van demiwater, gelokaliseerd op hetzelfde terrein, en daarmee hergebruik van water in de industrie mogelijk te maken en lokaal het gebruik van drinkwater voor industrie te beperken.