Afvalwaterkolom

Afvalwaterkolom

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Stoomstrippen is een destillatieproces dat wordt gebruikt om vluchtige moleculen uit afvalwater te verwijderen door er stoom doorheen te laten stromen. Het proces van stoomstrippen vindt plaats in speciale striptorens. Stoomstrippen kost relatief veel energie vanwege het gebruik van grote hoeveelheden stoom. De effectiviteit van dit proces is groot wanneer het kookpunt van dergelijke vluchtige moleculen aanzienlijk lager ligt dan het kookpunt van het water. In de wetenschap wordt stoomstripping gezien als de beste beschikbare techniek voor de productie van organische bulkchemicaliën. Mede daarom maakt AnQore al sinds 1969 succesvol gebruik van deze technologie. De 4 bestaande afvalwaterstrippers van AnQore dateren uit 1969 en voldoen niet aan de moderne technische inzichten op het gebied van energie-efficiëntie en milieu. In dit project gaat AnQore stoomstrippers verbeteren en verduurzamen. Door de verbetering en vernieuwing van de bestaande stripperkolommen en het ontwerpen en bouwen van een volledig nieuwe kolom kan de lozing van schadelijke stoffen in het afvalwater worden verminderd en wordt gelijktijdig een significante energiebesparing gerealiseerd.

Doelstelling
Het hoofddoel van dit project is het verbeteren van de efficiëntie van kolommen voor het stoomstrippen van het afvalwater teneinde de lozing van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) zoals ACN, HCN en Acetonitril in het afvalwater tot een minimum te beperken en het daarvoor benodigde energieverbruik significant te verminderen. Het project bestaat uit 2 deelprojecten: 1) Het bouwen van een nieuwe stripper voor verwerking van het afvalwater van de zwavelzure ammoniak verwerking (ZAV). De nieuwe kolom zal voordelen hebben voor de ACN-fabriek (vermindering van afval en energie). 2) Herontwerp en optimaliseren van de 4 bestaande afvalwaterstrippers tot 2 nieuwe kolommen (strippers) met 20 trappen voor de behandeling van de twee stromen van de ACN-fabrieken (afval- en energiereductie).

Korte omschrijving
Het project bestaat uit de volgende vijf fasen: 1) Gedetailleerde Engineering In deze fase worden de ontwerptekeningen en P&IDs opgemaakt. Deze dienen als voorbereiding op de bestellingen voor de onderdelen van de installatie. 2) Bestellen materialen In deze fase worden de verschillende onderdelen van de installaties besteld. 3) Bouwwerkzaamheden In deze fase worden de bouwwerkzaamheden uitgevoerd en worden de onderdelen en deelsystemen van de installaties geplaatst. 4) Inbedrijfstelling In deze fase worden alle sub- en deelsystemen eerst afzonderlijk getest. Daarna volgen diverse opstart protocollen doorlopen. Als alle deeltesten en controles succesvol zijn doorlopen dan volgt de uiteindelijke opstart-procedure van de installaties. 5) Overdracht van de installatie In deze fase wordt gecontroleerd of de installatie naar behoren functioneert AnQore werkt in dit project samen met Sitech. De bijdrage van Sitech Services aan dit project zal zijn het uitvoeren en implementeren van de plannen die voorbereid zijn door AnQore. Tevens is Sitech verantwoordelijk voor het projectmanagement, -coördinatie en controle.

Resultaat
Het stripping procedé heeft als eigenschap dat, hoe meer trappen er gebruikt worden, hoe beter de efficiëntie van de stripper. De efficiëntie is te vertalen in mate van zuivering, maar ook mate van energiegebruik. De 4 huidige strippers bestaan uit 8 trappen. AnQore gaat alle 3 de nieuwe strippers voorzien van 20 trappen. Hiermee zal een enorme efficiëntieslag gemaakt worden in energieverbruik. Op basis van de conceptuele ontwerpmodellering en onderzoek dat is uitgevoerd in de aanloop naar dit project, wordt verwacht dat het project een besparing zal opleveren van ongeveer 1,5 t/h 3 bar stoom en 0,8 MW van de koelwatercapaciteit. Tevens is er een afname van vluchtige stoffen naar de waterzuivering. Tevens zal er minder waterverbruik nodig zijn. De vluchtige stoffen zullen door het ACN proces teruggewonnen worden.