Add-on warmtepomp op bestaande koelinstallatie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de toekomst wil Delicia geen aardgas meer gaan verbruiken en het warmteverbruik gaan verduurzamen. Op dit moment wordt er door Delicia aardgas gebruikt ten behoeve van het verwarmen van diverse processen, luchtbehandelingskasten (voor proceslucht) en gebouwverwarming. Daarnaast komt er warmte vrij bij de koeling van processen. De warmte die hierbij vrijkomt wil men gebruiken voor de verwarming van de genoemde processen om zo het aardgasverbruik te reduceren.

Doelstelling
In de uitgaande restwarmtestroom van de koelinstallatie is jaarlijks 24.476 GJ aan warmte beschikbaar. De benodigde warmte is 11.607 GJ. Hierdoor kan met de beschikbare restwarmte in de volledige warmtevraag worden voorzien. Het doel van het project is een systeem te realiseren dat op een efficiƫnte manier gebruik maakt van deze restwarmte. In een voorstudie is gebleken dat een add-on warmtepomp op de koelinstallatie daarvoor de beste mogelijkheden biedt. De add-on warmtepomp zorgt voor een besparing op de energiekosten en een reductie van de CO2-uitstoot. De investeringskosten zijn echter te hoog om de kosten binnen 5 jaar terug te verdienen. Met behulp van de Versnelde klimaatinvesteringen (VEKI) kan de investering voor Delicia worden verlaagd, waardoor dit project bijdraagt aan het kosteneffectief reduceren van CO2-emissies in Nederland.

Korte omschrijving
In de huidige situatie wordt de opgewekte koude en een gedeelte van de elektrische energie, als warmte afgegeven aan de buitenlucht door de verdampingscondensor en de luchtgekoelde condensor. Door het toepassen van een warmtepomp kan de warmte naar een hogere temperatuur worden opgewaardeerd, waardoor deze nuttig gebruikt kan worden in het bestaande systeem. De techniek, waarbij met behulp van een extra compressor de restwarmte vanuit een koelinstallatie wordt gebruikt voor warmtevragende processen, heet een add-on warmtepomp. De opzet van het systeem met een add-on warmtepomp, gekoppeld aan de warmtevragende processen van Delicia, is te zien in de volgende afbeelding op de volgende bladzijde.

Resultaat
Door de uitvoering van dit project zal het aardgasverbruik afnemen met circa 400.000 Nm3. Hier staat een toename van het elektriciteitsverbruik tegenover van 405 MWh. Voor de CO2- uitstoot betekent dit, dat er 711,5 ton per jaar minder uitstoot is van scope 1 emissies (uitstoot aan eigen schoorsteen). Voor scope 2 geldt echter een uitstoottoename van 192,8 ton door de toename van het elektriciteitsverbruik. Dit geldt bij de huidige energiemix in Nederland. Bij een toename van de hoeveelheid duurzame energie in de energiemix, of bij lokale duurzame opwekking zal dit uiteindelijk minder worden. Met de bovengenoemde getallen zorgt dit voor een jaarlijkse emissie afname van 518,7 ton per jaar. De totale reductie in de eerste 5 jaar na ingebruikname is dus 2593,5 ton CO2. Echter, voor elektriciteit heeft Delicia het doel om in 2025 alle elektriciteit groen in te kopen. In dit geval zal de totale CO2-uitstoot verder afnemen. Bij groene inkoop wordt door middel van certificaten aangegeven wat de CO2-uitstoot van de ingekochte energie is. In principe wordt de uitstoot van scope 2 emissies dan 0, waardoor de besparing op jaarbasis 711,5 ton is en na 5 jaar 3.557,5 ton.